Univerzális dob vagy komplett rendszer?

2011.10.05. 11:50

Kedves Doki!

Egy 97-es évjáratú 1.4-es Fiat Bravom van. A hátsó kipufogó dob több helyen kilyukadt, így azt mindenképpen cserélnem kell. Be is mentem a boltba megvenni a hátsó dobot, ám ott tájékoztattak, hogy külön hátsó dobot nem vehetek, hanem a középső kipufogó rendszerrel együtt, mert csak azt gyártanak. A kérdésem az lenne, vehetek-e rá valamilyen univerzális hátsó dobot, hogy ne kelljen megvennem az említett kipufogó rendszert. És ha igen, azt hogy szereljem fel az autóra? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Létezik külön hátsó dob bizonyos gyártóknál, amely csővágás után felszerelhető a gyári helyére. Más kérdés, hogy a forgalmazók nem nagyon tartják, mert nagyjából annyiba kerülne, mint más gyártóknál a komplett rendszer (kb. 24000 körül listaáron).

Természetesen kiváltható másképpen is, ám az univerzális alkatrészek attól univerzálisak, hogy egyformán nem passzolnak egy autóhoz sem. Ezeket alakítani kell, megoldani a csőcsatlakozást, a felfüggesztést.

Amennyiben rendelkezik megfelelő tapasztalattal, mérje meg nagyjából, mekkora dob fér be a gyári helyére, és vásároljon egy ilyen méretű dobot, izzítsa be a hegesztőkészüléket, és bátran építse be a rendszerbe! (Csendben mondom, minősítés-köteles a kipufogórendszer minden eleme, tehát egy szigorú vizsgabiztos kérheti az erre a típusra szóló műbizonylatot a szakműhely beépítési igazolásával együtt - bár ma Magyarországon ezzel nem nagyon foglalkozik senki...)

Ha nem rendelkezik ilyesfajta tapasztalattal és lehetőséggel, egy megfelelő műhelyben is megoldják önnek a beépítést, ám az ezzel járó munkadíjjal együtt az univerzális dob már nem lesz feltétlen olcsóbb.

Üdvözlettel:
Autódoktor