Gázos, Euro-II-es Merci piros matricát kapott

2011.11.05. 17:02

Tisztelt Autódoki!

Az autó:
1998 Mercedes ML320
LPG/benzin
Piros matrica
4 db katalizátor :-)

Nemrég lett beszereltetve az LPG (minden papír, tanúsítvány az autóban) de a forgalmiba még nincs bejegyezve, mert azt mondták hogy egy éven belül vagy következő vizsgánál kell.

Ez igaz?

Piros matrica:
Ttudtommal Euro II (1996 utáni), de ha az LPG-t nézem az előző cikkben és az 5. kategóriába sorolt gázüzeműeket nem találom hozzárendelve egyik matricához sem.

Mi a helyzet ilyenkor?
Mit szólhat ehhez a rend őre?

Köszönettel:

Zoltán

Kedves Zoltán!

Az ötös környezetvédelmi kategória pontos megfogalmazása:
" tiszta gázüzemű vagy elektromos meghajtású, illetőleg hibrid (a gépjárművet meghajtó elektromos-, valamint benzin- vagy dízelmotorral is ellátott) hajtású, kivéve, ha belső égésű motorja nem éri el az EURO-III minősítést)"

Ez alapján tehát az ön autója sajnos nem lehet ötös besorolású, hiszen nem tisztán gázüzemű, és nem is elektromos és belsőégésű hibrid.

Bár megalapozott vélemények szerint a folyékony gázüzemű autók messze túlteljesítik a legtöbb, már létező környezetvédelmi normát, fennáll annak a lehetősége, hogy ön, az ártatlan mókuskákat, zsenge réti pintyellőket kevésbé kedvelő barbár tulajdonos hirtelen felindulásból benzinre kapcsol, és így, négyszáz forintos literenkénti költséget sem kímélve irtja embertársait és a fent említett tehetetlen kis teremtményeket.

Így aztán az érvényes szabályozás alapján a kettős üzemű autók környezetvédelmi besorolását a belőségésű motor eredeti besorolása határozza meg, Ha tehát a kettős üzem bekerül az ön forgalmi engedélyébe, továbbra is az eredeti besorolás marad érvényben.

(Egészen apró megjegyzés, hogy a szmogriadó elrendelésének kísérlete a "kisméretű szálló por (PM10)" magas koncentrációja miatt történt, amiben igen kevés szerepe van a gázüzemű autóknak...)

Az ön esetében azért bonyolítja még a helyzetet, hogy az autó 1998-as gyártás. Ha ezt az autót Magyarország, vagy az Európai Unió területén helyezték először forgalomba, ön kérheti az autó négyes környezetvédelmi osztályba történő átsorolását, így vadonatúj, kék színű matricát kaphat.

A műszaki vizsga nélküli gázüzemről pedig azt tudom önnek mondani, hogy amennyiben erre az autóra és a beleépített gázszettre együttesen létezik sorozatbeépítési engedély, akkor valóban autózhat így, de közúti ellenőrzésnél fel kell tudni mutatnia a gázautó-szerviztől kapott dokumentumokat. Ráadásul ehhez megfelelően tájékozott rendőr is szükséges, ami ugye nem mindig jön össze.

Azt javaslom tehát, hogy a vizsgát mihamarabb ejtse meg, jobb a békesség.

Üdvözlettel:

Autódoktor