Trabiba öt sebességet

2012.02.06. 18:03

Tisztelt Autódoktor!

17 év után vettem ismét egy Trab 1.1-est. Kicsit elszoktam a pörgős motorjától, de nagyon szeretem. Látom írja, hogy a VW váltók összerakhatók bármelyik régebbi motorokkal. Azt szeretném kérdezni, hog mi a véleménye arról, hogy beletehető-e az 1.1-es Trabiba az ötsebességes váltó nagyobb átalakítás nélkül? Jelentene-e ez fogyasztásbeli különbséget? Mit szólnának ehhez a műszaki vizsgán?

Köszönettel:
Kálmán

Kedves Kálmán!

Természetesen nem lehet összerakni bármelyik VW-motort bármelyik VW-váltóval. Ha a kört leszűkítjük a kis benzines motorokra, még akkor is számos verzió létezik.

Persze, ha a váltót és a motort sikerül összecsavarozni és megfelelő kuplungot rakni közéjük, még mindig ott van néhány izgalmas feladat:
- váltórudazat
- önindító
- váltótartó bak(ok)

Azért van megoldás, másnak is eszébe jutott már ez a konfig, és szerencsére akadt olyan, aki ezt elég részletesen össze is szedte:

http://trabantklub.hu/twk/modules.php?name=topics&file=olvas&cikk=43b2614f0f8f2

Utolsó két kérdésére pedig:
- elvileg fogyasztáscsökkenést hoz a hosszabb ötödik, de ehhez persze az is szükséges, hogy a sofőr ne váltson át sportos üzemmódba.
- a műszaki vizsgán elméletileg azonnali bukás egy ilyen átalakítás - azonban Magyarországon az elmélet és a gyakorlat nem mindig fedi egymást.

Üdvözlettel:
Autódoktor