Rakoncátlan ventilátorok

2012.02.15. 14:30

Kedves Autódoktor,

2001-es 1.6 benzines Focusunkkal két problémánk merült fel:
- A belső levegőbefúvó ventilátor nem működik, csak 4-es fokozaton. Mi okozhatja? Kapcsoló hiba lehet, hiszen maga a motor működik, csak éppen orkán fokozaton gyak. használhatatlan.
- Amikor indítjuk a motort, azonnal elindul az egyik motortérben lévő ventilátor, ha jól sejtem a klímakompresszoré. A ventilátorra működésére abszolút nincs hatással a (manuális, nem automata) klíma ki-bekapcsolgatása, folyamatosan megy. Úgy tűnik, hogy mióta ez fennáll, a fogyasztás is megnőtt (akkor is, ha a klíma elméletileg kikapcsolt állapotban van és nem hűt)

A kérdés, hogy mi okozhatja a problémákat, összefüggnek-e, és lelkileg mire kell készülni pénztárca oldalról? (mellényzseb, havi bér, vagy vegyek fel jelzálogot a házra?)

Köszönettel, Z.

Kedves Z!

Amikor csak a ventillátor legmagasabb fokozata működik, szinte biztosan az előtét-ellenállással van gond. Ezt megtalálja a szellőzés levegőcsatornájában, a ventillátor mellett, ugyanis a hűtéséről a ventillátor által keltett légáram gondoskodik.

A külső ventillátor beindulásának feltétele a klíma bekapcsolása, ami viszont a szellőzőventillátor nélkül nem működik. Az áramkör kapcsolásától függően előfordulhat, hogy ezt is az előtét-ellenállás hibája okozza.

Nem veszélyes az ára, kb. 5000 forintos tétel, ám a Gugli segítségével javításra is találhat megoldást.

Üdvözlettel:
Autódoktor