Vélemény a folyékony autószerelőkről

2012.04.04. 14:54

Tisztelt Autódoktor,

Van egy Citroen Xantia típusú autóm, aminek a hűtőrendszere igen kellemetlen helyen, az utastérben lévő fűtőradiátornál szivárog. A radiátor nem drága, viszont a cseréje elég macerás, mert gyakorlatilag az egész műszerfalat szét kell szedni miatta. Ez azon túl, drága kellemetlen is mert nem tudom, hogy vissza tudják-e rakni rendesen, úgy hogy ne nyikorogjon. A kérdésem az lenne, tud-e ajánlani olyan tömítő anyagot, ami alkalmas a probléma megoldására. Az öntsünk bele tojást, vagy lenmaglisztet típusú házi megoldásokat nem próbálnám ki, ettől jobbat szeretnék, már ha van ilyen. Az interneten sokféle csodapor és folyadék megtalálható, ön szerint melyik ér valamit?

Üdvözlettel:
Károly


Kedves Károly!

A magam részéről nem szeretem az efféle "folyékony autószerelőket". A hűtőtömítők ideiglenes szükségmegoldásnak kiválóak, ám sok olyan helyen is lerakódnak, ahol gondot okozhatnak - mondjuk szűkül az áteresztő keresztmetszet, vagy a hőleadás.

A műszerfal kiszerelése valóban nem egyszerű - és főleg nem olcsó - munka, de más, korrekt megoldás nem létezik.

A rizikófaktor csökkentésére azt javaslom, olyan műhelyt keressen, akiknek nagyobb rutinja van a műszerfal ki-beszerelésében, esetleg az adott típusnál is. Aki csinált már ilyet, azonos autón ötször, az hatodszorra rutinból megcsinálja egy óra alatt.

Üdvözlettel:
Autódoktor