Ibiza láncos, cseréljem?

2012.11.18. 17:05

Helló

Seat Ibiza 1.2 2002 szept. évjáratú,benzines gépjárművel rendelkezem, a kérdéseim a következők lennének:

Szíj ill. vezérmű lánc hajtja e a motort?(ha jól tudom lánc)133.000 km- r van benn az autómban, nem tudom mikor lett cserélve rajta,mert nem régen vettem, illő e lecserélni,vagy nyugodtan maradhat?Mennyi kilométernél szokták a vezérműláncot cserélni?

A következő problémám, a motorjel kivilágít a műszerfalon, 17811 a hibakód ,vagyis egr szeleppel vannak gondok,ill. a lambda szondát is kijelezte.Ha nem cserélem ki ezeket az alkatrészeket, milyen további problémákat okozhatnak, kárt tesznek e az autóban, miben változik negatív irányban az autó?

Kedves Érdeklődő!

Az ön autójában a vezérműtengelyt lánc hajtja. Nagy általánosságban elmondható, hogy a lánccal hajtott vezérlésű autókra nincs megadva csereperiódus. A láncot akkor illik cserélni, amikor már zajos - ez jelzi ugyanis a lánc nyúlását, kopását.

Emiatt az általános vélekedés az - és általában jogosan -, hogy a láncos vezérlésű motorok, amilyen az öné is, tartósabbak, kevesebb figyelmet, gondozást igényelnek.

Namost az ön autója sajnos nem ilyen. Ezek a motorok valahogy nem sikerültek igazán jól, vagy legalábbis a vezérmű hajtásánál valamit nagyon elszúrtak. Hajlamosak ugyanis a láncszakadásra, fogugrásra, így ennek fényében nem javasolnám, hogy megvárja a lánc felhangosodását.

Az én véleményem szerint a 130-150 ezer körüli futásteljesítmény épp megfelelő időpont a vezérműlánc és járulékos elemei cseréjére, hogy nyugodtan aludhasson.

Már persze ha szokott vezetés közben aludni.

A hibakódról - érdemes néha elolvasni Novoth Tibi kiváló írásait. Ott van például a titokzatos Astra, amelyből kiderül, hogy a hibakód nem az égből hullott ige, csupán egy információ a süket, vak, szaglásra képtelen motorvezérlőtől. A jelzett hibakód tehát nem jelent automatikus alkatrész-cserét, még ha sok műhelynél így is csinálják.

Egy alapos diagnosztikát javaslok tehát, amiből kiderül, mi okozza ezeket a hibakódokat, és ezután lehet eldönteni, mi legyen a következő lépés, és az mennyire sürgős.

Üdvözlettel:

Autódoktor