Nem működik a központi zár

2012.11.21. 14:49

Tisztelt Autódoktor!

97' B Vectra caravan 1.6 16V központi távossal csak csomagtartót nyit és zár.

Kulccsal csak vezető oldali és csomagtartó nyílik és záródik, jobb hátsó gombbal sem nyitható.

Amikor sikerült kinyitni lebontottam a kárpitot de semmi különöset nem tapasztaltam, gond nélkül nyitott és zárt a gomb.

Összerakás után néhányszor nyílt az ajtó, de két hónapja egyáltalán nem nyílik.

Mi lehet a probléma?

Előre is köszönöm a segítséget.

Kedves Érdeklődő!

Valószínűleg több hiba is van a központi zárban.

Az szinte biztos, hogy az ajtókba vezető kábelek megtörtek - ennek köszönhető, hogy néha működik, néha nem. Érdemes megvizsgálni minden ajtónál, és a sérült, vagy gyanús kábeleket javítani kell.

Fontos, hogy ilyenkor nem jó megoldás szimplán a szakadás helyén összetekerni, pláne nem forrasztani, mert az nem lesz tartós. Egy, az ajtóátvezetőnél hosszabb darab kábelt kell ilyenkor betoldani, és annak két végét behúzni az ajtóba, ill. a karosszériába, hogy az ajtóátvezetőben egészséges kábel legyen.

Ha ez kész, lehet körbetesztelni az autót. A távirányítóval kezdje, és nézze, mozognak-e a reteszgombok valamennyire. Ahol igen, ott a motor alapvetően jó, ha ennek ellenére sem nyit-zár rendesen, a rudazatot kell megvizsgálni.

Ha utólagos központi zár van benne, a motor rúdja egy szorítóelemmel csatlakozik az eredeti rudazathoz. Ezek gyakran meglazulnak, elmozdulnak az évek alatt - ilyenkor ezt természetesen újra be kell állítani, és biztosra meghúzni.

Ha ezek után sem működik korrektül a rendszer, a problémás ajtónál a zárszerkezetet érdemes megkenni, 15 év után már gyakran eltűnik mindenféle kenőanyag belőle.

Ha a zár már könnyen jár, elektromos és mechanikai hiba sincs, nagy valószínűséggel csak a működtető motor cseréje marad, sok év alatt ugyanis ezek is elöregedhetnek.

Üdvözlettel:

Autódoktor