Hát nem látok. Normálisnak mondják, de nem látok!

2012.11.22. 16:53

Kedves Autódoktor!

Nemrégiben vásároltam egy 2008-as Renault Scenic gépjárművet (1.6 benzin). Idővel feltűnt, hogy a tompított fényszóró (projektoros halogén) fénye gyenge. Ezt többszöri izzócsere sem orvosolta. A szakszerviz szerint ez normális, a mérés során 460 lumen fényerőt mértek. A hella katalógusa a H7-es izzóra 1500 lument ad meg, nyilván ennek egy része elveszik, de akkor is kevésnek tűnik a 460. Összehasonlítva a normál (nem projektoros) H4-es izzós másik autóm fényével sötétben botorkálásnak tűnik az autózás.

Nem tudom, hogy mi a gyári érték, de abban biztos vagyok, hogy nem az, amit a fényszóróm produkál. Mindkét fényszóró egyformán gyenge fényt ad. Tudnál valami iránymutatást nyújtani? Nem szeretnék a télnek ilyen minőségű világítással nekivágni, mert rendkívül balesetveszélyes.

Üdv,

Gábor

Kedves Gábor!

Az a 460 lumen valóban kevésnek tűnik. Az 5/1990 KöHÉM rendelet szerint a 12V feszültséggel táplált H7-es izzó referencia-fényárama 1100 lumen. Ez persze egy elméleti érték. A normál üzemben, járó motorral 14V környékén mászkáló üzemi feszültség felfelé, az autó öregedésével mattuló fényszóró és a korral növekvő átmeneti ellenállású csatlakozók lefelé módosítják. Az esetleges pontatlan, szakszerűtlen mérés pedig bármilyen irányba...

A referenciaérték kevesebb, mint fele azonban mindenképpen mindenképpen probléma, nem magyarázható a fentiekkel, és nem lehet egyszerűen napirendre térni felette.

Azt javaslom, első nekifutásra járó motornál, alapjáraton mérje meg a töltőfeszültséget. Ezután a fényszóróizzó csatlakozójánál mérje meg a feszültséget. A kettő között nagyjából 5% eltérés még normális, de 10% környékén már rendellenesnek mondható. Ha ilyet tapasztal, meg kell keresni a feszültségesés helyét.

Ha az itt mért feszültség megfelelő, akkor ellenőrizze, hogy az izzó pontosan fekszik-e a foglalatban - ha az izzószál nem a fókuszpontban van, a kibocsájtott fényáram a töredékére eshet.

Ha ez is rendben van, a fényszóró foncsora lehet matt, illetve az üveg karcos - ezt nyilván egyszerű szemrevételezéssel lehet megállapítani.

Ha a fentiek közül mindent rendben talál, valószínűleg ön azon, kevésbé szerencsések közé tartozik, akik autójának egyszerűen félrekonstruálták a fényszóróját.

Üdvözlettel:

Autódoktor