Üvöltő piros fények a Renaultban - de még megy, megáll

2012.11.25. 08:08

Tisztelt Autódoktor!

A problémám tárgya egy 1.6-os 2001.05 havi gyártású Laguna II-es.

A problémám, hogy a múltkor autópályán mentem amikor is egy erősebb fékezés után kivilágított az ABS, EPS és a kézifék visszajelzője.

De az autó ment tovább. Majd megálltam pihenőnél ahol kártya ki majd vissza és eltűnt a jelenség. Az utat folytattam az utam, majd megint világítani kezdtek a visszajelzők. Ez így ment egy darabig (kb. 4 alkalom) most viszont már indítástól világítanak folyamatosan a visszajelzők és fékpróbánál nem is működik a blokkolásgátló.

A segítségét abba kérném, hogy milyen irányba érdemes elindulni javításnál, mert ez így elég összetettnek tűnik nekem.

Segítségét előre is köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

Valóban összetettnek tűnik a probléma, különösen annak fényében, hogy semmiféle diagnosztikai információnk nincs.

Ha feltétlen el akarja kerülni a műszeres diagnosztikát - amely egyébként jelentősen közelebb vinne a probléma gyökeréhez -, akkor két ötletem van:

1. Ellenőrizze a fékfolyadék szintjét! A szint csökkenése a betétek kopásával normális és üzemszerű jelenség, és jellemzően a leírt módon jelentkezik. Eleinte csak néha, majd folyamatosan. Ilyenkor, ha egyébként a folyadék szivárgásának nincs nyoma, egyszerűen utána kell tölteni. Fontos, hogy csak olyan minősítésű olajat töltsön az autóba, amely most is benne van - ez az ön esetében valószínűleg DOT4. Itt jegyzem meg, hogy a fékfolyadékot a legtöbb gyártó javaslata szerint kétévente cserélni kell, így ha ez az ön autóján nem történt meg, itt az ideje.

2. Szóba jöhet még az ABS kerékjeladóinak hibája, a csatlakozók lazulása, ezek részben szemrevételezéssel, részben viszont már csak méréssel észlelhetőek

Ha ezekkel nem boldogul, nem fogja megúszni diagnosztika nélkül.

Üdvözlettel:

Autódoktor