Alapjáraton károsodhat?

2013.03.20. 14:07

Tisztelt Autódoktor!

Hóba ragadtunk az M1-es autópályán, közel 20 órán járt alapjáraton az autónk motorja a fűtés miatt. Károsodhatott-e ettől a motor vagy esetleg valami más az autón. Suzuki Ignis 1,3 2006 évjárat.

Válaszát előre is köszönöm, TNorbi

Kedves Norbi!

Van némi elméleti esély arra, hogy a nagyon alacsony terheléssel, alapjáraton járó motor valamivel jobban kopik, mint üzemben, terhelésen. A gyakorlatban azonban ez nem jelent komolyabb károsodást, mint egy véletlen durvább visszaváltás. A katalizátor szintén nem károsodik ilyenkor, ha egyébként a motor üzeme (főképp a lambdaszonda) egyébként rendben van. A ventillátor csapágyazása talán, ami ilyenkor leginkább igénybe van véve, ám annak az élettartama szempontjából húsz órányi üzem alig egy pillanat. Az igazi károsodás az a fél-egy tanknyi üzemanyag, amit ilyenkor elpufog az ember...

Üdvözlettel: Autódoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.