Elromlott a légzsák, hogy javítsam?

2014.02.03. 16:22

Tisztelt Autódoktor!

A napokban elért engem is a kormánylégzsák átvezető szalagkábelének törése. (Renault Megane II)

Már évek óta látom a panaszkodást a fórumokon (szinte minden autómárkánál), hogy ha eltörik, akkor az egész kapcsolóegységgel együtt lehet csak cserélni, ami jó esetben is 55-70 ezer forint felszereltségtől függően (holott csak egy szalagkábel kellene, a többi 98%-nyi alkatrész felesleges).

Használt alkatrészt is be lehet szerezni fele áron, de azt még a bontósok sem ajánlják, mert vagy eleve törött benne a kábel vagy ki tudja meddig bírná.

Interneten nézelődtem szalagkábel ügyben, mivel azt cserélve csak néhány ezer forint és egy kis forrasztás lenne a dolog. Sajnos ahogy észrevettem megfelelő szalagkábelt elég nehéz beszerezni, a hossz miatt csak külföldön találni, de az sem biztos, hogy megfelelő szélességű csíkokat tartalmaz. Szóba jöhetne még a javítás is, de elég speciális eset egy folyton mozgó szalagkábel megfelelő javítása, de erre a feladatra sem találtam senkit. Persze én is megcsinálnám, ha egy megnyugtató javítási módot találnék.

A kérdésem az lenne, hogy van-e valami költséghatékony megoldás, amit nem találtam meg? Foglalkozik ilyen javítással vagy megfelelő szalagkábel gyártással valaki az országban?

Ön mit javasolna? Óriási pénzkidobásnak érzem egy 55cm-es szalagkábel hibájából az 55-70 ezer forintos kiadást, csak nem találok megfelelő megoldást. Mivel biztonságtechnikai elemről van szó ezért a javítás is csak megfelelő módon jöhetne szóba.

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves olvasónk!

Biztonsági berendezéseket ne barkácsoljunk, ezt nagyon komolyan tanácsolom.

Értem én, hogy egy darab kábelért drága az ötvenötezer forint, viszont ha szükség esetén nem működik, az esetleg még drágább lehet. Ha nincs más megoldás, meg kell venni gyáriban.

Üdvözlettel: Autódoktor