Döccenésnél is kopog valami az elejénél

2014.10.03. 13:29

Tisztelt Autódoktor!

Van egy 1996-os évjáratú, 1.3 Suzuki Swiftem és olyan problémám van,hogy minimális döccenésnél is kopog valami az elejénél. Én a lengéscsillapítóra gyanakodtam,de ma voltam műszaki vizsgán és műszakilag nincs gond az autóval. Ön szerint mi lehet a baj? Mi adhatja ezt a hangot ki? Előre is köszönöm a válaszát!

Üdv, Pisti!

Kedves Pisti!

Nagyon nehéz helyzetben vagyok, mert egyrészt a vizsgabázis rázó-rángató padján elég jól vallatható a futómű minden eleme, másrészt nagyon jó lenne hallani a hangot a hathatós segítségnyújtáshoz. Hozzá kell tennem, hogy a vizsgán való megfelelés nem jelenti azt, hogy minden futóműalkatrész csendben teszi a dolgát. Megpróbálom összefoglalni az általánosan előforduló hangokat és okozóikat, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz:

Tompa, gumis hang terhelésváltásra, oldaldőlésre: Lengőkar hátsó szilent hiba, stabilizátor szilent/támasz hiba.

Pattogós, ropogós hang kormányzásra, bukkanóra: Toronycsapágy hiba, alsó gömbfej hiba.

Éles kattanó hang kormányzáskor, rázós úton: Axiálcsukló hiba, kormánymű hiba.

Gyenge huppanó hang belengéskor: Toronyszilent, lengéscsillapító szár hiba - nem mindig párosul hatásfok romlással!

Nyöszörgő hang belengéskor, kormányzáskor: Alsó gömbfej és kormánygömbfej hiba.

Periódikusan kattogó hang kormányzásra, gázadásra: Külső féltengelycsukló hiba.

Ha a futómű aprólékos vizsgálata nem vezetne eredményre, a motortérben érdemes körülnézni (motorbak, billenésgátló bak), valamint a kerékjáratokban is. Öreg, esetleg korábban sérült autók esetében nem ritka a repedt doblemez, amit sokszor nagyon nehéz észrevenni. Ez inkább éles, roppanó hanggal jár, és a dobbetét levétele után van esély a lokalizálására. Remélem segíthettem!

Üdvözlettel: Gulyás Márk www.deltamark.hu