2014.10.28. 09:16

Tisztelt Autódoktor!

2000-es kiadású Mazda E2200 autómba kb 370 ezer km van. 80-90-es folyamatos tempónál néha füstöl egyet, mint amikor váltunk. Kérdésem az lenne mi lehet az oka vagy minek az előjele?

Köszönettel: János

Kedves János!

Valószínűleg az üzemanyagrendszer karbantartásra / javításra szorul. Ha valamelyik porlasztócsúcs kopott, akkor elképzelhető, hogy időnként nagyobb dózis kerül valamelyik égéstérbe. Általában járásegyenetlenség, alapjáraton is tapasztalható füstölés, és indítási nehézség is szokott jelentkezni.

Amennyiben az autó karbantartása elmaradt a gyári ciklusoktól, feltétlenül javasolok egy levegőszűrő illetve üzemanyagszűrő cserét, érdemes megnézetni a porlasztócsúcsokat, az adagolószivattyú finomszűrőit, és az üzemanyagcsövek állapotát is. Ha a szűrő nagyon koszos, akkor alkalmasint az üzemanyagtankot is érdemes lenne kitakarítani, de legalább a felszívókosarát ellenőrizni.

A szelephézagok ellenőrzése is javasolt, a túl kicsi / megszűnt hézag szelepkitámasztást, annak folyományaként gyengeséget, henger kimaradást, szelepbeégést okozhat. Ez egy agyonüthetetlen ősmotor, kis szeretgetéssel hálasan megy még néhány kört a Föld körül.  

Gulyás Márk - www.deltamark.hu