Fehéren füstöl a Focus

2014.11.07. 08:53

Tisztelt Autódoktor!

Egy 2001-es Focus 1 tulajdonosa vagyok. Az autó fehér füstöt okád magából hideg állapotban. Bemelegedve megszűnik a jelenség. Az olaj nem vizes, a hűtővíz nem olajos. A hengerfejtömítés cserélve lett, a hengerfejet síkolták, állítólag nyomás próbázták és mégis produkálja az alábbi hibát. Én hengerfej vagy blokk repedésre gondolok.

Válaszát, köszönöm.

Kedves Focus tulajdonos!

Levelében nem tett említést a motor fajtájáról, megpróbálok univerzálisan válaszolni. A hideg idő beköszöntével a leheletünkhöz hasonlóan a kipufogógázok víztartalma is látható lesz. Az autóknál csak addig amíg a kipufogórendszer teljes egészében át nem melegszik, és a víztartalom le tud csapódni a hideg dobok falain. Természetesen van olyan masszív füst / gőzkibocsátás is - amit Stephenson Rocketja is megirigyelne - ami már hibára utal. Amennyiben dízelüzemű Focusa van, és a fehér füst gázolajszagú, valamint a motor járása is egyenetlen a jelenség közben, akkor az üzemanyagellátó rendszer felülvizsgálata javasolt.

Ha a Ford orrában benzinmotor dohog akkor is alapvető információval szolgál a motor járása, de ott már ritka az üzemanyag miatti hiba, leginkább a hűtővíz égestérbe jutása okozhat problámát. Ilyen esetben (ami természetesen mindkét üzemmódú motorra igaz) a hűtővíz szintje drasztikusan csökken, az utastér fűtése elégtelen, mivel a hűtőrendszer folyamatosan lelevegősödik, a kipufogóból származó gőz erősen fagyállószagú, valamint általában az első reggeli indítás egy henger kimaradásával kezdődik az égéstérben összegyűlt hűtővíz jelenléte miatt.

Javasolom vigye vissza az autót a javítást végző műhelybe egy reggeli indítással járó felülvizsgálatra, hogy kiderüljön a jelenség oka, illetve hogy megnyugodhasson autója működésével kapcsolatban.

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu