Benzinszagú az olaj

2014.11.11. 16:35

Van egy '91-es 1,4 Fiat Tipom amiben óra szerint 188 000 km van. Arra lettem figyelmes, hogy az nívó pálcán benzin szagot érzek, de nem túl erősen. A gyári 15W40-es olaj van most benne. Egy korábbi olaj cserekor viszont elrontottam és véletlen 10W40-es lett beleöntve, akkor mégjobban benzinesedett az olaj, hozzá teszem elég hamar orvosoltuk a problémát. Az a baj így viszont, hogy nem tudom a tényleges olajfogyasztást.

Az lenne kérdésem, hogy ezt megoldaná egy standart méretű gyűrűsor csere és hajtókar csapágy csere?

Elbírnák még ezt a hengerek vagy nézzek fiatalabb motor után vagy újítatsam fel ?

Köszönöm a válaszát előre is.Tisztelettel: S. Imre

Kedves Imre!

Amennyiben csak a motorolaj benzinszaga a tapasztalható hibajelenség, akkor inkább azt kéne megfejteni, miért jut az égéstérbe sokkal több üzemanyag, mint kéne. Ha az autó még karburátoros, akkor a szivató rendellenes működése könnyen okozhat túldúsulást, de a mechanikus benzinszivattyú hibája esetén egyből az olajba juthat a benzin.

Az injektoros motor esetében pedig akár a helytelen üzemanyagnyomás, vagy egy hibás hőgomba is lehet a probléma hátterében. A gyújtásrendszert mindkét esetben alapos vizsgálatnak érdemes alávetni. A keverékképzés rendberakása után lenne értelme egy emissziómérésnek, amely kimutathatná a motorolaj jelenlétét a kipufogógázban. A

mennyiben a gyűrűk kopottak lennének, az autó kék füstöt eregetne üzem közben, és a gyertyák elektródái is olyan fekete bevonatot viselnének, melyet az égéstér hője sem lenne képes elégetni. A csapágysor hibája esetén pedig erős, mélyről jövő kattogás kiáltana sürgős gépműhelymunka után.

Mivel az autó nem fiatal, valószínűleg a motor felújítása nem kifejezetten gazdaságos, a használt motor pedig az autóhoz hasonlóan 20 év tapasztalattal rendelkezik. Nagyon remélem csak a keverékképzés rosszalkodik az öreg Fiaton, mert motorhiba esetén egy fiatalabb autó vásárlása gazdaságosabb lehet - ez utóbbit öregautó-mániásként nagyon nehéz szívvel írtam le.

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu