Miért cseréljem a kettős tömegű lendkereket?

2014.11.17. 10:50

Tisztelt Autódoki,

Lépten-nyomon olvasom ezt a kettőstömegű riogatást. Az autóm egy Octavia II, 1.9PD, 2007, 280e km-rel, érintett vagyok/leszek. Ha a kuplungot felengedem üresben álló helyben, olyan csörömpölésszerű hang jön a motortérből, amire az Autóklub szakija azt mondta, kuplung-kinyomócsapágy csere. Ezt meg is emésztettem, az év végén sor kerül rá.

De mindenhol azt hallom, hogy akkor cserélni kell a kettőstömegű lendkereket is, mert... na azt nem mondja senki miért.

Így van ez? Együtt kell őket cserélni? Vagy felesleges? Nem veszek észre semmi olyan jelet a kocsin amiket ezzel szoktak összefüggésbe hozni, mitévő legyek?

És ha tényleg egy olyan nagy szerviz előtt állok, tudna esetleg javasolni valaki(ke)t Győr és környékén aki(k)ben meg tudok bízni és rájuk bízhatok a kocsit?

Előre is köszönöm! CsB

Kedves Skoda tulajdonos!

A mellékelt képen egy 294 000 kilométert futott Octavia mk2. kuplungja látható a lendkereke és a váltója társaságában.

Az autó első tulajos, javarészt autópályán használta. Egy nagyáruház előtt minden újkeletű előjel nélkül hangos, ütemes, iszonyú fémes zajt adott, majd percek múlva alapjáratról megállt olyan szinten, hogy a motort is megfogta átforgathatatlanul (ez a szó nagyon jó nyelvtörő). Az eredmény látható: a lendkerék oldalán hosszas, kitartó munkája végeztével kikandikált az egyik belső acélrugó, és a váltóházat esztergálva megszorult az öntvény egyik kiszögellésében. Hatalmas szerencse, hogy kis sebességnél történt a dolog, mert a nagy fordulatszámon pörgő lendkerék megszorulása a váltóház szétrepesztésére, esetleg a főtengely eltörésére is képes lett volna. A képen látható kuplungtárcsa már a végét járta, de a nyomaték átadására még teljesen alkalmas volt, tapasztalható hibajelenség nélkül. Természetesen a kocsi lendkereke már egy ideje hallatta a hangját, elő is volt jegyezve a cserére.

Azért írtam le mindezt, hogy rávegyem, ne spóroljon a lendkerėkkel a kuplung cseréjekor. Pénzügyileg megterhelő kiadást jelent ez nem vitás, de sajnos a mai autók alkatrészei tervezett élettartammal készülnek. A kuplung átlagos elhasználódását a gyártók 80 ezer kilométerre teszik, természetesen nem ritka a 300 000 kilométer fölötti életút sem, de ekkor már számolni kell bármilyen eshetőséggel. A kinyomócsapágy inkább a kuplung kinyomásakor hallat magáról, a felengedett kuplung esetén hallható hang a lendkerék, a kuplung, vagy a sebességváltó hibájára enged következtetni. Kérem, a váltóolaj cseréjét se hagyják ki a tennivalók közül! Konkrét szervizt nem ajánlhatok önnek, az elvégzendő feladat szakmai rutinműtétnek számít, néhány gyakori célszerszám azért szükséges hozzá. Kérjen a környékbeli szervizektől részletes árajánlatot e-mailen, ez manapság teljesen átlagos dolog. Csak olyan javítót válasszon aki számlával, garancia vállalása mellett dolgozik! A garázssoron és otthon dolgozó "délutáni műszakosok" nagy problémát jelentenek a szakmának, és a sikertelen javításoknak áldozatul eső ügyfeleknek is! Az olcsóbb sokszor drágább! Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu