Féktárcsák a Lancerra

2014.11.18. 13:30

T. Autodoki!

Van egy 2007-es Mitsubishi Lancer kombim, 1.6-os benzines. Újonan vásároltam, most 65e km van benne. A hátsó féktárcsák brutálisan elkoptak és már az elsők se húzzák sokáig! Cserélném (cseréltetném) a négy tárcsát és az összes betétet. Brembo; Textar; Zimmermann gyártmányokat nézegettem.

A tárcsák kiválasztása nem is tűnt túl bonyolultnak az árak is közel megeggyezőek első ill. hátsó viszonylatban. A problémám a betéteknél adódott. Van amelyik gyártónál az autó típusa alapján csak egyféle fékbetétet találtam, másikaknál külön van első és hátsó, sőt valamelyik megkülönböztet fékrendszer alapján Sumitomo; Akebono rendszerhez gyártott betéteket! Tehát a kérdéseim a következők: honnan tudom, hogy az első és hátsó fékbetéteim különbözőek-e és melyik fékrendszerrel szerelték az autómat!

Előre is köszönöm: üdvözlettel Békes Miklós

Kedves Miklós!

Az autógyártók általában több beszállítót alkalmaznak egy típuson belül. Ezért kínálkozik fel több formájú, kivitelű, méretű fékalkatrész is az ön autójához abban az esetben ha nem alvázszám szerint kerül sor az autó azonosítására a gyári programon keresztül. A gyári alkatrész-kereső azonban csak az eredeti alkatrészeket fogja kínálni a kocsihoz, az utángyártottak kiválasztásánál a gyári cikkszám átváltása, vagy a minta alapján történő kiválasztás segíthet.

Konzultáljon az autóját javító műhellyel a megfelelő alkatrészek kiválasztásában, hogy az autó megérkezésekor mindegyik lehetséges fajta raktárról elérhető legyen a javítás idejének lerövidítése érdekében. Ha ez nem lehetséges, akkor a kiszerelt alkatrész azonosítása után lehetséges a specifikus alkatrész megrendelése. Az első tárcsák mindig nagyobbak a hátsóknál, de valószínűleg tengelyenként is legalább kétféle tárcsaméret lehetséges, valamint a fékbetétek sem egyformák az első és a hátsó tengelyen. Ha a tárcsa vastagsága még elegendő, akár a szabályoztatás is lehetséges, ez mérés alapján lesz eldönthető.

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu