2014.11.20. 10:42

Van egy Alfa 159 2,4 Mjet 2006. évjáratú autóm. A probléma az 5. hengerből hallható kopogás, ami hidegen alig, vagy szinte nem is hallható. Az üzemanyag korrekciós értékek jók voltak, de azért lemérték a porlasztót, ami jónak bizonyult.

Az 5. és 4. hengerbe átcseréltük a porlasztókat, újrakódolás után ismét az 5. hengerből hallatszott a kopogás, így a befecskendező hibát kizártuk. A kopogás nem hallható, ha nincs robbanás, mert megpróbáltuk lehúzott injektor csatlakozóval. A szerelő szerint valószínűleg csapágy, vagy csapszeg lehet, bár a kopogás a fordulatszám emelésekor nem lesz hangosabb. A menettulajdonságok egyébként jók. Szeretném kikérni a véleményét az esettel kapcsolatban, mert a motor megbontása is szóba került. Várom válaszát!

Köszönettel: Ferenc

Kedves Ferenc!

Ne haragudjon a megkésett válaszért, az Autódoktor virtuális várójában (száz)halomra állnak az autók, igyekezem minden levélre válaszolni ahogy csak tudok. Remélem nem írok túl későn. A kolléga minden szükséges vizsgálatot megtett amit csak lehet, sajnos csak szomorúan bólogatni tudok a diagnózisra, a leírtak alapján valószínű a hajtókarcsapágy, vagy a hajtókar felső szem/dugattyúcsapszeg hibája, de még a dugattyú sérülése sem kizárható.

A legfontosabb, hogy az autó használatát mellőzzék a hiba megszüntetéséig, mert ha a hajtókar vagy esetleg a főtengely is sérült, akkor hatalmas költségeket generál a cseréje. A kopogás gázadásra nem feltétlenül lesz hangosabb, de a fordulatszámmal arányosnak kell legyen. Ha hangosodik, az nem jó jel, mert a kopás és a velejáró hézag is nőtt, ilyenkor már nagyon esélyes a tengely sérülése is. Sajnos a főtengely köszörülése nem minden esetben lehetséges, főleg az új technológiával gyártott motorok esetében. Nagyon bízom benne, hogy még időben sikerül orvosolni a problémát!

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu