Hosszabb váltó a Lagunába?

2014.11.27. 13:33

Tisztelt autódoktor!

Tisztelettel szeretném kérni a véleményét, hogy N7Q motorkódú Renault Lagunámban 1995-ös évjáratú 139 Le-s Volvó motoros, lehetséges-e hosszabb áttételű vagy 6-os váltó beépítése? Ha igen, milyen típusból keressek?

Köszönettel: Attila.

Kedves Attila!

Azt hiszem, nem nagyon van váltócserés megoldás a problémájára.

Egyrészt mert az autójában levő motorhoz nem volt hatsebességes opció, ahogy a korabeli Volvókban sem, másrészt pedig sajnos a legtöbb hatgangos egység nem hozna akkora fogyasztáscsökkenést, ami az átalakításra költött összeg megtérülését belátható, tervezhető időn belül biztosítaná.

Ugyanez igaz a meglévő váltója áttételének cseréjére, esetleg egyedi fogaskerék-pár gyártatására is. A váltók áttételei az aktuális motor nyomaték és teljesítménygörbéihez vannak igazítva, az autó súlyának, elvárt rugalmasságának és ezernyi egyéb kritériumnak a figyelembe vételével.

Azok utólagos megváltoztatásának eredményei csak tapasztalati úton mérhetőek, minden próbálkozás rengeteg költséget jelentene. Ha sokat autózik, érdemesebb lenne a gázüzemű átalakítást megfontolnia.

Egy szakszerűen beépített és illesztett gázrendszer hamar megtérül, kockázatmentes, könnyen megszokható. Ha hosszútávú utakat tesz meg az autóval, akkor esetleg egy utólagos tempomat beépítése és használata is segíthet a fogyasztás csökkentésében: Saját tapasztalataim alapján az ember jobb lába az érzelmeivel összeköttetésben van. Egy hevesebb ritmusú zene hatására felesleges literek mennek ki a cső végén. A tempomat szerencsére tök' süket.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu