Kis teljesitményü motor megkimélése

2014.11.28. 10:26

Tisztelt autódoktor!

Üzemeltetéssel kapcsolatban volna kérdésem. Külföldön, 900 km-re vagyok a lakhelyemtől egy 0.8 l Daewoo Matizzal. Általában nem ezzel járok haza, de karácsonykor szeretnék oda-vissza a Matizzal utazni. Ön szerint milyen vezetési stílussal tudnám a motort legjobban megkímélni? Olyasmire gondolok pl. 100 km megtétele 100 km-es sebességgel aztán 15 perc pihenő. Ön szerint mi lenne az ideális?

Kedves Daewoo tulajdonos!

Amennyiben a motor folyadékszintjei, és mechanikai rendszerei rendben vannak, nyugodtan koncentráljon a saját ritmusára, fáradékonyságára a megállások gyakoriságát illetőleg. Az autó az ön által említett sebességgel akár a teljes távot is megteheti megállás nélkül. Ha már kitalálták volna a vadászgépekhez használatos menet közben tankolást autók számára is, akkor még üzemanyag feltöltésre sem kellene megállnia.

A folyamatos, egyenletes haladás a motor legnagyobb barátja. Nem is árt egy kis üzemmód váltás a csöppnyi masinának. Sajnos fordulatszámmérő nincs a Matizban emlékeim szerint, de akár még magasabb sebességtartományba is belekóstolhat.

Jó utat!