Parajelenség a műszerfalban

2014.12.09. 11:26

Opel Corsa 1,4 2008-as évjárat. Azt vettem észre, hogy indításkor a fordulatszámmérő és a benzintank mutató lefele jobbra indul el és amikor beindul a kocsi, akkor rendesen mutat mindent. Kérdeztem szerelőket is, egyik azt mondta lehet, hogy az akkumulátor de a kocsi működik rendesen. Mi lehet a probléma?

Tisztelettel Kovács József

Kedves József!

A kollégákhoz csatlakozva én is a fedélzeti töltőrendszer és az akkumulátor tüzetes, terheléses ellenőrzését javaslom. Az akkumulátor körüli kontaktusok, a biztosíték és relétábla környéke, valamint a motor testkábele gyanús lehet ugyanúgy, mint az utólagosan beépített egységek bekötései is.

Megfelelő célműszerrel a műszerfal összes visszajelzője és műszere vizsgálható, mozgatható, esetleg kalibrálható. Ha valóban a feltételezett problémával állunk szemben, az autó összes lekérdezhető rendszeréből néhány biztosan eltárolt az akkumulátor feszültségszintjével kapcsolatos hibát, amely megerősítés lehet a diagnózis szempontjából.

Az is előfordulhat, hogy a műszertáblán belül egy kontakthiba kezd kialakulni. Ha minden rendben van a megbontás nélküli vizsgálatok alapján, a kiszerelt műszertábla tesztje, javítása is lehetséges egy hozzáértő, technológiailag felkészült műszerész segítségével.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu