Kell-e vezérműszíjat cserélnem hat év után?

2014.12.31. 11:34

Tisztelt Autódoktor!

Szeretném megkérdezni, mikor kell az autómon vezérműszíjat és vízpumpát cserélni? 2008-as évjáratú Audi A4 kombi dízeles, mely 6 éves és 118 ezer km-t futott. A szervizben azt mondták, 120 000 km-nél vagy 5 év után kell cserélni.

Ezt az öt évet mennyire kell komolyan venni, mivel futott km-ben még pár évig el tudnék autózni vele?

Köszönttel: Szandra 

Kedves Szandra!

Sajnos nem kaptam motorkódot az autójához, ami kicsit megnehezíti a válaszadást. Az 1.9 / 2.0 Tdi verziókkal - mint leggyakoribb motorvariánssal - számolva valóban 120.000 kilométeres vezérlés-karbantartás ciklus tartandó, melyet nem is javasolt felülbírálni.

Ha az autóban jelenleg 118 000 kilométer van, akkor hamarosan - kvázi két tankolás múlva - aktuális a csere. Időkorlátra vonatkozó előírást nem hozott a fent említett verziókhoz a Bosch gyári szintű információs rendszere, de elképzelhető, hogy a gyár belső előírásai alapján létezik ilyen szigorítás.

Az időkorlát a vezérlés alkatrészeinek öregedése miatt került be az autók szerviz-ciklusaiba, egyre több típus technikai leírása köti időhöz is a cserét. A vezérműszíj egy összetett anyagú alkatrész (gumi, műanyag, és rengeteg modern matéria), melynek idővel csökkenhet a rugalmassága, valamint egyre több műanyagfajta is szerepet kap a vezérműszíj feszítésében, terelésében, velük is hasonló módon számolni kell.

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu