2015.01.20. 09:02

Kedves Autódoktor!

Van egy Renault Clio Campus 1.4 dCi 2007-es autóm. Alapjáraton egyenetlenül jár a motor, dadog, buhog. Menet közben nem veszek észre ilyesmit, a teljesítménye nem csökkent, simán használom.

Szerelőm szerint a magasnyomású üzemanyag szivattyút kell cserélni. A probléma ott van, hogy ez az alkatrész többe kerül, mint lassan az autó értéke. Bontottan sem olcsó, de nem tudom arra van-e garancia. Az autóban tutifixen 152 000 km van. Létezik, hogy egy ilyen korú autónál meghal egy ilyen fontos alkatrész? Lehet, hogy más a baj?

Válaszát előre is köszönettel: Krisztina

Kedves Krisztina!

Sajnos nem kizárt az 1.5 dci esetében az üzemanyagrendszer meghibásodása. A használt gázolajszűrő szétvágása után sokszor láthatóvá válik a rengeteg fémszemcse, ami a szivattyú kopásából származik - ezt az egyszerű vizsgálatot érdemes megcsinálni, de a szerelője valószínűleg már túl is van rajta. De még fontosabb egy teljeskörű műszeres diagnosztika elvégzése, hogy a hiba teljes mértékben körvonalazódhasson, mert ez esetben végképp nem babra megy a játék.

A probléma ott kezdődik, hogy a szivattyú hibája az egész rendszert megszennyezi, ami erőteljes kopást is okoz legfőképpen az injektorokban. Nem ritka a szivattyú és az injektorok egyszerre szükséges cseréje sem a fenti hiba miatt, ami akár több mint félmilliós kiadást is jelenthet. A gazdaságtalan javítás nagyon sok hasonló autót juttat bontóba világszerte. Az injektorok felújítása lehetséges, a szivattyú azonban csak cserélhető.

A bontott szivattyú belsejének állapota ismeretlen, ezért rizikós is a beépítése. Szerencsére nem mindegyik gyártmányú szivattyú ilyen önromboló - ezt a dízel szakik általában tudják is típusra/gyártmányra leosztva. A kiszerelt alkatrészek próbapadi vizsgálata után - ami kizárólag dízel fődarabokra szakosodott szervizben történhet szakszerűen - láthatóak a pontos költségek, igaz az alkatrészek kiszerelése munkadíjjal, járulékos költséggel is jár (pl: vezérlés cseréje), valamint a próbapadi vizsgálat sem olcsó, a megbontott injektorok pedig nem minden esetben állíthatók vissza eredeti állapotukra, ha hibásnak bizonyulnak.

Tehát nehéz döntés ez, tudom. Kérjen konkrét árkalkulációt a teljes munkára több dízel szerviztől is még a kocsi megbontása előtt, és a kapott számok tükrében már könnyebb lesz eldönteni, merre tovább. Javasolni tudom egyik partnerünket, a Filep Bosch Diesel Centert, de országszerte számos hasonlóan gyári szintű munkát végző központ található. Sajnos nem tudok egyéb tanáccsal szolgálni. Talán azzal, hogy inkább vegyen benzines autót a jövőben. A nem turbós, egyszerűbb fajtából.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - deltamark.hu