Akkumulátor méretkülönbség

2015.03.05. 15:08

Kedves Autódoktor!

Az alábbiakban szeretnék információt kérni: van egy 2006–os évjáratú, SMART Fortwo 0,8 CDI típusú gépkocsim. A benne található – még gyári – akkumulátor lemerült, így azt kicseréltem egy újra. A szerelés közben tapasztaltam, hogy a régi akkumulátor kb. 1 – 1,5 cm mély vízben ( feltehetőleg ) áll.

1. Azt szeretném megkérdezni, ez a jelenség normális és megszokott dolog ennél a gépkocsi típusnál, vagy annak a folyadéknak semmi keresni valója nincs ott ? ( megjegyzés: ezt a folyadékot az akkumulátor kád alján levő nyíláson keresztül le tudtam engedni )

2. Az üzletet, ahol vásároltam az új akkumulátort előzetesen felhívtam, és az akkumulátor pontos paramétereit bemondva érdeklődtem, kapható-e náluk ilyen típusú. Igenlő válasza után döntöttem a vásárlás mellett, ennek ellenére miután otthon beszereltem az új darabot derült ki, 1,5cm-el alacsonyabb a gyáritól. Ezt kiküszöbölendő az új akkumulátor alá elhelyeztem hungarocell lapot, így megfelelően le tudtam szorítani. Kérdés: ez a megoldás megfelelő -e ?

3. Mint most utólag kiderült, az 'újonnan' vásárolt akkumulátor típust már legalább egy éve nem gyártják. ( új akku típusa: BOSCH S4 004 ) Kérdés: ránk nézve hátrány-e az, hogy az "új" akkumulátorunk ott állt az üzletben legalább egy évig? A segítségüket és válaszukat előre is nagyon szépen Köszönöm.

Üdvözlettel: Demkó Zsolt

Kedves Zsolt!

Az akkumulátor környékének teljesen száraznak kell lennie. A tálca lefolyója a meghibásodott akkumulátor / töltőrendszer miatt kijutott sav elvezetésére szolgál, mert e rendkívül agresszív anyag gőze is korrozív, egészségre igen káros. Ha csak sima víz volt az akkumulátor alatt, az inkább beázásból származhat. A hungarocell nem annyira jó ötlet, mert tartja a nedvességet. Ha mindenképpen szükség van a magasításra, inkább megfelelő méretű tömör műanyagot használjon.

Az akkumulátorok méretszabványai sajnos változtak az elmúlt években, mi is belefutunk időnként - legtöbbször Fordok, Toyoták esetében - a méretek különbségéből adódó problémákba, amire legtöbbször az akkumulátorok rögzítéseinek átalakítása nyújt megoldást.

Az egy évet állt akkumulátorral nem lesz gond, ha a tárolása alatt nem merült le, szinten tartották - ezért nem javasolt nagyáruházakban akkumulátort venni, mert a raklapnyi mennyiséget nem valószínű, hogy teszterrel havonta ellenőrizték, feltöltötték.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu