Rángat a Golf. Mi lesz, gyújtótrafó?

2015.03.24. 09:59

Helló Doki!

A tulajdonomban levő jármű egy VW Golf III. (1.6i 8v AFT 101LE 1997), vele kapcsolatban szeretnék kérdezni:

Elindulok Komáromból Győrbe az autóval, hidegen nincs vele semmi gond, húz rendesen, még ha megyek is vele huzamosabb ideig. Visszalassítok 80-90-re utána nagyobb gázadásra nem akar menni, kicsit mintha rángatna is, erőtlen. Csak folyamatos, finom gázadással tudok gyorsítani, de 100-110 fölé akkor sem akar menni!

Rotor, elosztófedél cserélve! Gyújtótrafó okozhat ilyen problémát? Szeretnék tanácsot kérni hol kereshetném a problémát!

Péter

Kedves Péter!

Az üzemanyagrendszer körül javasolnám a nyomozást elsősorban. A benzinszűrő cseréje, és a villamos tápszivattyú működési paramétereinek vizsgálata rámutathat a problémára, amely ilyen korú autóknál nem kizárt.

A Volkswagen ennél a motorkódnál Siemens rendszert használ, amely légtömegmérő segítségével végzi a motor terhelésének érzékelését. Ha a tömegmérő szennyeződött, vagy hibás, szintén okozhat a fenti tapasztalatával megegyező hibajelenséget.

A légtömegmérő tisztítása a gyár által lefejezéssel büntethető, de - nem tőlem hallotta - azért óvatosan meg lehet tisztítani (van kifejezetten erre készült spray), mert a ráragadt szennyeződések miatt az érzékenysége olyan lesz, mintha fülvédőben ülnénk egy koncerten. A sportlégszűrők használata esetén rendszerbe jutott por előszeretettel rakódik le a légtömegmérő érzékelőjére. A gyújtórendszer hibája esetén az autó vagy rángatna, vagy be sem indulna.

A tipus kedvelt rakoncátlankodása a gyújtókábeleknél történő szikraáthúzás, mivel a kábelek végén fémből készült árnyékolás található. A merev, rugalmatlan kábelek cseréjével a gyújtás kimaradásából származó rángatás megszüntethető. Ha a fenti munkafázisok elvégzése után sem szűnik meg a hiba, a célműszeres menetteszt az egyetlen lehetőség a bűnös beazonosítására.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu