2015.05.02. 11:48

Kedves Doki!

Van egy 1997-es Honda Civic 1.4i-m, 75 lovasom, nagyon szeretem, de mikor megvettük remegett a fék fékezéskor. Új féktárcsa, fékbetét (brembo), fékolaj, fékcső, ez meg is oldódott, most az a bajom, hogy ha 110 km/h fölé érek, remeg a kormány, és ha 140-nél nyomok egy féket, ugyanúgy remeg mint mikor rossz volt a fék. Egyszerűen nem értjük már az egészet, új gumi, normálisan fel van centrírozva, most azon gondolkodom hogy futómű beállításra viszem, igaz a nyári papucs szélesebb 195/50 R15, a téli az 175/65 R13, vajon a futómű beállítás helyre hozza majd?

Köszönöm: Norbert

Kedves Norbert!

Nagyon fontos info lenne az, hogy a téli kerekekkel mi a tapasztalat a kritikus sebességnél. Ha akkor is ráz az autó, akkor a futóműben / féknél keresendő a rázás oka, ha viszont rázásmentes marad a kormány fékezés nélkül, akkor a nagy kerekek körül lesz probléma.

Ha a nyári kerekek nem gyári kivitelűek, az agy és a felni közé központosító gyűrű beépítése szükséges, amely precíz megvezetést ad a felniknek. A fékezéskor jelentkező kormányrázás sajnos a legtöbb esetben mégiscsak fék problémát jelez, habár ha a lengőkar szilentblokkok, esetleg a kormány/lengőkar gömbfejek, axiálcsuklók hézagosak, okozhatnak hasonló hibát.

A prémiumnevű termék a kommersz kategóriában sajnos nem ugyanazt a minőséget nyújtja, mint gyári beszállítóként. Érdemes kiórázni a szakszerűen felszerelt tárcsákat is.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu