A nagyobb motor fogyaszthat kevesebbet?

2015.05.03. 08:19

Helló Doki!

Jelenleg egy 1.4-es Ford Focus sedant hajtok, és bizony az autó elég sokat eszik, mondjuk a gyatra motor miatt sokszor kell magas fordulatszámon húzatni, hogy egyáltalán menjen. Amennyiben egy hasonló méretű/súlyú autót veszek, de nagyobb benzines motorral, nagyobb teljesítménnyel (1.8-2.0-ás motorokra gondolok) lehetséges, hogy fogyasztással jobban járok?

Válaszát előre is köszönöm, Márton

Kedves Márton!

Városi üzemben valószínűleg magasabb fogyasztási eredmény születik a nagyobb motor használata esetén, de országúti tempónál egy jól eltalált áttételezésű autónál - megfelelő használat mellett - valóban kedvezőbbek lehetnek az értékek.

Egy gyengécske motoros autó esetében legjobb elsajátítani a lendületből autózás képességét, amivel alacsonyan tartható a fogyasztás. Ez a technika természetesen a nagyobb motor esetében is drága literek megtakarítását jelentheti.

Szerintem a jármű felhasználási körének elemzése segít eldönteni a kérdést.

Ha javarészt városi tötymörgésre keres autót, maradjon a kicsi lökettérfogatnál. Viszont az országúti kilométerek kedvezőbbre jöhetnek ki a nagyobb motorral.

Ha váltana, mindkét esetben érdemes fontolóra venni az LPG nyújtotta lehetőségeket is, rengeteg használt autót kínálnak eleve átalakítottan, így a rendszer kiépítésének költsége nem az ön pénztarcáját terheli.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu