2015.07.03. 13:43

Tisztelt Autódoktor!

Van egy Kia Picanto-m 2004-es 1.0 benzines. A probléma vele a következő. Kb. egy hónapja halk, az idő múlásával egyre erősödő morajlást lehetett hallani elölről hasonló hang, mintha elektromos autó lenne.

Elvittem szerelőkhöz, és az egyetlen aki hajlandó volt kideríteni, hogy honnan jön a hang megállapította, hogy a differenciálmű adja ki. Nekem is megmutatta, és tényleg. Megnézte a váltóolajat, szép tiszta, szerinte nem rég lett cserélve. Váltó könnyen vált.

Szerinte váltót kell cserélni, mert a diffit nem lehet szerelni. Nem vagyok autó szerelő, de a műszaki szakmában dolgozom, de az nem létezik, hogy valamit nem lehet szerelni. Tényleg nem lehet az autónál a diffit szétszedni, és megjavítani?

Üdvözlettel: Zoli

Kedves Zoli!

A javítás lehetősége legtöbb esetben adott. A kérdés a gazdaságosságon múlik. Valószínűleg a gyári forrásból származó, új differenciálmű annyiba kerülne, mint egy használt Picanto. A differenciálmű és a váltó csapágyai viszont külön cserélhetőek. Ha a csapágyak szabványos méretűek, és a mechanika egyéb hibával, kopással nem rendelkezik: elképzelhető, hogy ésszerű alternatíva kínálkozik a javításra.

Ha a tapasztalható hang terhelésváltásra jelentkezik/változik (olyan, mint az Ikarus távolsági buszban hallható búgás, csak kicsiben), akkor a differenciálmű egyéb kopása sem kizárható, feltétlenül megbontásos vizsgálat szükséges. A legolcsóbb megoldás valószínűleg egy bontott váltó lenne - így a munkadíj egy váltócserével megúszható - azonban a használt (de bontatlan) fődarab ismeretlen kockázatokat rejthet. Érdemes az A, B, és C tervekhez is költségtervezetet készíteni, aztán már csak dönteni kell, melyik úton haladjon tovább a csendes Picantoval.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu