Rángat, kapálózik, néha durrog is

2015.07.08. 13:34

Tisztelt Autódoktor!

Van egy 1984 1.1 es Ford Escortom! A hiba az vele, hogy rángat, kapadozik valamiért gyorsításánál, és néha nincs alapjárat, főleg hidegen! A gyertya kábelek összeértek, és közte szikrázott, cseréltem a kábeleket, bár ha ezek is összeérnek ez is szikrázik a kettő közt, de próbáltam úgy rendezni a gyertyakábelek futását, hogy ne érjenek össze. Cseréltem a gyertyákat is, de sötétben nézve a gyertyák töve világít! az miért lehet? cseréltem még a rotort, bár nem újra de hosszabb az érintkezője a réginél, valamint a gyújtó trafót is cseréltem de a hiba megvan! mi lehet e baja? Nem volt ilyen baja, szinte egyik napról a másikra! Néha durrog is!

A választ előre is köszönöm! Ádám

Kedves Àdám!

Ha a gyertyakábelek szikraesőt ontanak, annak sosem lesz duruzsoló motorjárás a vége. Ha az új kábelek is azonnal áthúztak, vigye vissza őket az autósboltba - hacsak nem a kábelek helytelen elvezetése okozta a meghibásodást.

A mechanika szabályai szerint a pont akkoránál a kicsit hosszabb sajnos túl hosszú, kérem csak az autóhoz való, specifikus alkatrészeket használjon. Ha az autó gyújtórendszere még mechanikus, megszakítós technikájú, (milyen szép világ is volt az...) a megszakító és a kondenzátor cseréje, megfelelő beállítása is javasolt. A gyújtórendszerben nem ritka a negyvenezer Volt sem, elég rendesen meg tudja rázni az embert ha nem megfelelően nyúl hozzá. Az öreg Fordhoz szerencsére nem drágák az alkatrészek, inkább bízza szakemberre a gyújtás rendberakását. Amíg az autó készül, keressen néhány retroautós rendezvényt, amire elgurulhat a tapasztalt masinával - szerencsére majdnem minden hétvégére akad valami móka.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu