Ráz a Peugeot kormánya

2015.07.11. 10:44

Jó napot!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a fenti 2.0 HDI(2003-as évjárat) motorral szerelt autóm fékezéskor rázza a kormányt. Alul a stabilizátor, szilentek meg talpas gömbfej lett cserélve és ekkor kapott új csapágyakat is. Az első fékbetét és tárcsak kb 15 000 km-t futott. A másik pedig, hogy kb 130-as tempónál már megeszi a 7,4 litert amit kicsit sokallok ennél a motornál. Kisebb tempóban is átlagba 6,3-at fogyaszt.

Csaba

Kedves Csaba!

A fékezéskor rázkódó kormány sajnos a féktárcsák ütéséről tájékoztat. A hiba okozói között szerepel a nem prémium minőségű fékalkatrész, vagy a fékek túlterhelése is. Az új fékek "bevasalása" nem javasolt, a gyári minőségű alkatrész néhány normál fékezés alatt lekoptatja a szállítási bevonatot a tárcsákról, és használatra kész.

Az első pár száz kilométeren azért javasolt a kíméletes üzem, mert a nem teljesen összekopott, és túlterheléssel megégetett fékalkatrészek sípolást okozhatnak. Ha a kormány rázása az új fék felszerelése után egyből jelentkezett, sajnos nem zárható ki a helytelen felszerelés sem. A féktárcsák felfekvő felületei és a féknyereg / kengyel összes alkatrésze fémtiszta állapotban kell, hogy visszaszerelésre kerüljön. A legkisebb szennyeződés, rozsda rázáshoz vezet. Érdemes fékpadi mérést végezni, illetve a manuális "melyik kerék melegebb" vizsgálatot is elvégezni egy hosszabb út után, mert a féknyergek szorulása esetén a fék túlterhelése mellett a fogyasztás is emelkedhet.

Ha a hátsó fék gyengébben teljesít, az első fékekre nagyobb feladat hárul, ami szintén túlterhelésként jelentkezik. Ha a fék nem szorul, a motor célműszeres ellenőrzése javasolt. Magasabb fogyasztást okozhat az eltömődött légszűrő, egy szennyezett/pontatlan érzékelő, egy "bepisilő" injektor, de a részecskeszűrő eldugulása is. A hibakódot tartalmazó vezérlőegység általában mellőzi a szűrő-regenerációt, ami lassú duguláshoz vezethet - a szűrő kapacitásának vége felé a műszerfalon a "Clean diesel filter" felirat szokott megjelenni. R

emélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu