2015.07.23. 17:16

Kedves Autódoktor!

Az autóm egy 2008-as Skoda Octavia 2 1.6 MPI. Kb. fél éve fennálló hiba, hogy kikapcsolt légkondinál a motortérből furcsa zaj/nyekergés hallatszik. Ez a zaj a motor fordulatszámával is kapcsolatban van: alapjáraton alig hallható, a fordulatszám emelkedésével egyre hangosabb. Bekapcsolt légkondinál nem hallható semmilyen rendellenesség.

Van valamilyen ötlete? Autószerelőt vagy villamossági szakembert keressek?

Laci

Kedves Laci!

A hosszbordásszíj levétele után a klímakompresszor és a szíjhajtás ellenőrzését javasolom. A kompresszor még a hagyományos, elektromágnes-kuplungos fajta is lehet, de szerelhették már az állandóan hajtott, belső szabályozószelepes kivitellel is.

Az ön által leírt hiba a hagyományos kivitelű kompresszorok esetében gyakoribb, az ékszíjtárcsa/kuplung felőli külső csapágy lógása valószínű. A lógást a behúzott kuplung megakadályozza/csökkenti, ezért nem szól üzem közben.

Ezen kívül még nem elképzelhetetlen az ékszíjhajtás zöreje sem, melyet a hosszbordásszíj-feszítő egység ágyazatának kopása okozhat, amelynek terhelése szintén változik a kompresszor bekapcsolása után. Ezek elméleti síkon adott javaslatok, kérem, az egész rendszert nézesse át egy szakszervizben!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk- www.deltamark.hu