Füstjelek: S.O.S!

2015.08.10. 10:23

Üdv!

Most vettem egy Opel Astrát a G sorozatból. Az autó 2003-as, Z17DTL motorkódú, 80 lóerős. Üresjáratnál nagyobb gázfröccsnél fekete füstöt fúj. Ugyanez a jelenség ha menetközben odalépek neki: látom a tükrökben hogy eregeti rendesen a fekete füstöt. Shell és Mol gázolajjal is egyaránt ugyanaz a jelenség.

A kocsi majdnem egy évet állt a kereskedésben. Lehet az állás miatt füstölése? Sokan javasolták a Pro-tec üzemanyag tisztítót. Egyébként a motor hibakódot is jelzett amikor haza hoztam, majd egy nap után eltűnt.

Ákos

Kedves Ákos!

Az állás sokkal többet árt az autónak, mint a rendszeres használat. Az Opel esetében kezdje az egyszerűbb végén a dolognak: ha a motorba lényegesen kevesebb levegő jut be, mint amennyi szükséges a bejuttatott üzemanyag elégetéséhez, annak füst (és egy tonnányi egyéb szennyező anyag) lesz a végeredménye.

Ellenőrizze a levegőszűrőt, és a levegő bejutásának útját. Amúgy sem ártana egy "nullszervizt" csináltatni az autón, hogy képben lehessen a megvásárolt műszaki tartalommal. Az aktív kipuffogógáz-visszavezetéssel rendelkező járművek (gyakorlatilag kb. 1998-tól az autók zöme) hatalmas mennyiségű égésterméket vezetnek vissza a motorba.

A dízeleknél ezért a szívócső keresztmetszetének csökkenése gyakran előfordul, ekkor alapból csökken a beszívott levegő mennyisége is, így a füstképződés borítékolható. Ha a levegő akadálytalanul bejuthat a motorba, sajnos üzemanyag oldalon is lehetnek problémák. Itt már érdemes célműszeres vizsgálatot kérni, mert a szenzorok és beavatkozók üzeme így ellenőrizhető a legegyszerűbben. A típus képes úgy üzemanyagot szivárogtatni a porlasztók felől a szelepfedél alatt, hogy a motorolaj szintje megemelkedik, kenőképessége viszont rohamosan csökken - ha a nívó egyre magasabb, és gázolajszagú, ne használja az autót, irány a szerviz!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu