Rossz a Dacia féke, vagy ez ilyen?

2015.09.14. 14:42

Tisztelt Doki!

Olyan kérdésem lenne, hogy tavaly vettem újonnan egy Dacia Dokkert, előtte nem volt ABS-s kocsim, így nem tudom, hogy normális amit tapasztalok a féken.
Maga a fék jól fog, csak annyi, hogy járó motornál a fékpedált ütközésig be lehet nyomni ( persze a pedál nem esik be, közepes erővel kell nyomnom a pedált), álló motornál ha pumpálom akkor felkeményedik és kb felénél jobban nem tudom benyomni a pedált.
Ön szerint ez normális?
Ha nem, akkor mely egysége lehet hibás?
Továbbá augusztus elején volt egy éve, hogy átvettem a kocsit, szervizbe nem vittem, bár nem tudom, hogy az egy évet pár héttel túl lehet e lépni, hogy a garancia megmaradjon a kocsira.?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.: Tamás
Kedves Tamás!
 

Járó motornál az autó vákuumos fékrásegítője dolgozik, ezért könnyebb benyomni a pedált - a motor leállása esetén a fékrendszer ugyanúgy működőképes, csak a rásegítés megszűnése miatt a művelet számottevően nagyobb erőt igényel - erre szokták pánikszerűen mondani, hogy leállt motornál megszűnik a fék. Nem szűnik meg, csak férfiasan taposni kell. A blokkolásgátló (ABS) egy elektronikus rendszer, a gyújtás levételével lekapcsol. Üzemét csúszós, laza útfelületen lehet leginkább érezni: a padlóig lenyomott fékpedál erőteljes pulzálásba kezd zümmögő hang kíséretében. Érdemes egy biztonságos, elhagyatott helyen kipróbálni: például egy földúton taposson bele a fékbe, hogy tapasztalhassa a rendszer működését. A pulzáláskor ne engedje fel a féket. A blokkolásgátló működésekor a fékút hosszabb lesz, de a kerekek nem blokkolnak, az autó irányítható marad: az útakadály kikerülési manőverrel leküzdhető. Ha a pedál járó motor mellett valóban a padlóig nyomható (az le is koppan az alvázon) a legjobb egy szemlét kérni rá a szervízben: egy ellenőrzés nem árthat, habár nagy valószínűséggel a kényelem érdekében túlzott mértékű rásegítés lehet a háttérben. A garancia lejárta után egy nappal a gyártó már megtagadhatja a költségmentes javítást, ilyenkor a szerviz jóindulatán, segítőkészségén múlik a beavatkozás elvégzésének módja. Azonban ha a hiba bizonyíthatóan már a garancia lejárta előtt is tapasztalható volt, feltétlenül fel kell venni a kapcsolatot a vevőszolgálattal.


Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu