Füst száll az autó alól

2015.12.07. 17:15

Szia Doki!

Nemrég vásárolt autóról (Opel Vectra) van szó. Hidegindítás és utána következő rövid táv megtétele esetén (50-100 m) a leállítás után a motortérből valamilyen forgó (?) alkatrész búgó hangja (leginkább egy leálló hajtóműhöz hasonlítható jellegében) hallható, amit világos szürke füst kísér.

Adódik a kérdés, hogy mi áll(hat) ennek a hátterében? Illetve tanácsot is szeretnék kérni, úgy általánosságban, hogy Budapest és környékén, hol találok megbízható "Vectrás" szervizt.

Szabolcs

Kedves Szabolcs!

Nagy valószínűséggel az autóban levő állófűtés bekapcsolását tapasztalhatja. Ez egy kis gázolajkályha, amely az üzemanyagtankból kapja a működéséhez szükséges gázolajat, és egy kis kipuffogója van az autó alatt - innen származhat a füst.

A műszerfalon a legtöbb esetben található egy utólagosan beszerelt kijelző/gomb kombináció, mellyel a készülék vezérelhető, vagy az is meglehet, hogy távkapcsolóval történhet a funciók kapcsolgatása. Érdemes az autó kézikönyvei között keresgélni, hátha meglesz a fedélzeten levő egység pontos típusa, és működésének, használatának leírása.

Ha nincs, keresse fel a készülék gyártójának szervizét, hogy a rendszer felülvizsgálata megtörténhessen, illetve így az állófűtés használatáról, programozhatóságáról is megtudhat mindent. A Vectra egy nagyon közkedvelt modell, szerkezete, motorjai a többi Opelhez hasonlatosak, szerintem bármelyik közelében levő műhely felkészült a javítására.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu