Lassan melegszik a Merga

2015.12.25. 13:54

Tisztelt Autódoki!

Az autóm egy 2004-es Mercedes w203 220 cdi (150 le). Olyan problémám van vele, hogy a fűtés elég takaréklángon dolgozik. Legtöbbször üzemi hőmérsékleten se működik (nem vagyok szakértő), de a vízpumpa most lett cserélve, a termosztát is ellenőrizve lett. Ha autópályán haladok egyenletes, 130-as tempóval a fűtés javul.

Robert

Kedves Robert!

Ha a vízhőmérő mutatója a megszokott módon működik - felmelegedve az üzemmeleg állapotot mutatja, és menet közben a menetszél hatására sem esik vissza számottevően a mutatója - a termosztát, és a hűtőrendszer üzeme megfelelőnek tűnik.

Sajnos a lassan előcsalogatható fűtés a fűtőradiátor eldugulását is jelentheti. Ha az autó hűtőfolyadéka nem áttetsző, hanem sokkal inkább rozsdás, darabos állagú, a hordalékként cipelt rozsdapor a legkisebb réseket is kitölti, legfőképpen a kisebb áramlású részeken szeret tanyát verni, ezzel csökkentve az átfolyási keresztmetszetet.

Ha automata klíma található az autóban, akkor biztosra vehető, hogy elektromos úton történik a fűtés beavatkozóinak működtetése: célműszerrel a komponensek megműködtethetőek, illetve alapbeállítás is végeztethető: van, hogy ilyen egyszerű a megoldás.

A dízelautók jobb hatásfoka miatt egyre több gyártó alkalmaz izzítógyertyához hasonló elektromos fűtőeszközt a hűtőkörben a gyorsabb felmelegedés érdekében - ami az utastér gyorsabb belemelegedését is szolgálja. Ha az utófűtés nem működik megfelelően, szintén a komfortérzet látja kárát. Az elektromos ülésfűtés nagyon hasznos téli extra, a hűtővíztől függetlenül gyorsan kellemes hőérzetet kelt az emberben.

Ha a szóban forgó autó a hosszú távú terveikben is szerepel, és van rá keret: érdemes a telepítésén gondolkozni - utólagosan is beépíthető reális áron. A hűtőrendszer vizsgálata javasolt, a hűtőfolyadék cseréje sajnos nem segít az eldugult radiátoron, legtöbb esetben a csere nyújt csak megoldást. Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu