Merül a Superb

2016.01.13. 13:32

Tisztelt Autódoki!

Van egy 5 éves Superbem (2.0 CR TDI), amiben - bár a kocsi generátora megfelelően tölt -, folyamatosan merül az akkumulátor. Voltam vele autóvillamossági szerelőnél, aki kb egy hónap múlva tud a kocsival foglalkozni (jellemző: Sopron nem egy nagy város, kevés az itthon - értsd: nem Ausztriában - dolgozó jó szakember, ők meg rogyásig vannak melóval). Szóval addig is valahogy túl kell élnem.

A kérdésem: ártok-e az akksinak, ha mindennap töltöm külső töltővel (CTEK mxs 5.0)néhány órán át, vagy jobban teszem, ha minden este leveszem a negatív sarut az akkuról? Éjszakára felügyelet nélkül hagyhatom-e a töltőt a kocsin (akku beszerelt állapotban, negatív pólus motorblokkon, udvaron)?

Laci

Kedves Laci!

Az akkumulátor levételét javasolnám: egy akkumulátor átlagos élettartama 4-6 év körül alakul papírforma szerint - ez nem jelenti azt, hogy nem működhet tovább, de ekkor már számítani lehet a cseréjének lehetőségére: ha alpesi sítúrát szervez több napos autó leállítással, legalább bikakábelt érdemes ilyen korú akkumulátor esetén elrejteni valamelyik csomagtartó-rekeszben.

A levett saru megmutatja a hibakeresés irányát: ha az akkumulátor így is lemerül reggelre: cseréje szükséges, és valószínűleg az autó rendben van. Ha azonban az autóra való csatlakoztatás szükséges az akkumulátor lemerüléséhez, a fedélzeti elektromosság ellenőrzése az alapvető feladat.

Ha valamilyen utólagos felszerelés - pl. műholdas járműkövetés - került beszerelésre az autóba, nagy valószínűséggel arrafelé keresendő a probléma. A jármű áramfelvételének mérése után kiderül a turpisság.

A fedélzeten megtalálható kismillió vezérlőegység miatt nem javasolt a hálózatban levő akkumulátor töltése, legalább a negatív sarut vegye le - főleg ha nagyon lemerült akkuról van szó. A magára hagyott töltő megintcsak veszélyforrás, inkább napközben töltse az akkut óránkénti rápillantással. A hazaérkezés utáni 2-3 órás töltés jó kompromisszum lehet.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk. - www.deltamark.hu