Alkatrészt cseréljek vagy szerelőt?

2016.02.13. 09:05

Szia doki.

2002-es 2,0 hdi Citroen Xsara Picassom van. Az a problémám vele, hogy nincs motorfékem. A motor diagnosztika világít, kiolvasásnál az írja, hogy szorul a gázpedál, ami tökéletesen működik. A gázpedál jeladó/szenzor ki lett cserélve, igaz nem új alkatrészre, hanem bontóban találtam 5000 Ft-ért. Ezzel kb. egy évet működött. És most is ott tartok, hogy nincs motorfékem. Vittem már szerelőhöz, (autó ill. autó villamossági) de nem tudják mi lehet a baj. Vegyek egy teljesen új jeladót vagy vigyem el egy másik szerelőhöz?

Misi

Kedves Misi!

Diagnosztika nélkül alkatrészt cserélgetni olyan, mint orvosi ellenőrzés nélkül bevenni egy marék gyógyszert: talán jobban lesz az ember tőle. Most, hogy minden műhely alapfelszereléséhez hozzátartozik valamilyen diagnosztikai eszköz - ahol ez nem így van, oda inkább ne vigyen be ilyen autót - hatalmas vétek nem kihasználni a műszerek nyújtotta előnyt.

A hibakódok kiolvasása alapvető iránymutatásnak tekintendő, de készpénznek nem szabad venni a dolgot: van, hogy a tárolt hiba közvetett módon kerül a memóriába. Ha a tapasztalt hiba gyakran előcsalogatható, könnyebb a megoldás keresése: a vezérlőegységből kiszedhetők a gázpedál aktuális értékei, melyeken feketén-fehéren látszódnia kell a hibás működésnek. Ezek után a részegység áramköri vizsgálata szükséges, és csak ha minden mutató piros x-et eredményez a vizsgálati lapon, akkor lehet biztos az ember abban, hogy nem lő bakot az alkatrész cseréjével. Ha a kollégák nem tudják, merre haladjanak tovább a vizsgálattal, valóban keressen fel egy másik szakembert, aki felkészültebben várja az ilyen problémákat.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu