Melegszik a fék

2016.03.26. 14:21

Kedves Autódoki!

Az autómon nemrég lett két első tárcsafék cserélve fékolajjal együtt. A két első tárcsafék jobban melegszik mint a két hátsó. Városban kisebb utak után is annyira felmelegszik, hogy szinte hozzá se lehet érni! A kocsi ABS-szel felszerelt, első kerék meghajtású!

Sanyi

Kedves Sanyi!

A fékek kézrátételes ellenőrzése viszonylag pontatlan vizsgálati módszer. A hátsó tengelyre jutó fékerő (gyakorlatilag fékfolyadék nyomás) a régebbi autóknál mechanikus, az újabbaknál elektronikus szabályozással bír, a hátsó tengely terhelésének függvényében: egy tollpihe szállításánál a hátsó fékek kevés, Trombi a cirkuszi elefánt beültetésével nagy energiát képesek elnyelni, azaz hővé alakítani. Így a két tengely fékalkatrészeinek hőmérséklete nem mindig egyenlő.

Ha a fékhatással kifogásai vannak, vagy nem érzi biztosnak, esetleg a pedál útja/nyomáspontja nincs rendben, érdemes fékpadon leméretni a fékrendszer hatásfokát. Papírforma szerint csak olyan személy/műhely végezhetne fékjavítást, aki a tevékenység végén dokumentált fékpadi méréssel tanúsítja a rendszer kifogástalan működését: sajnos ez a gyakorlatban nem nagyon fordul elő. Fékpadot bármelyik műszaki vizsgaponton talál, néhány ezer forintot megér a biztonság!

Ha az autó ESP rendszert is hordoz a fedélzeten, a fékfolyadék cseréje célműszeres támogatás mellett kell történjen, a metódus alatt a rendszer tápszivattyúja és szelepei is vezérlést kapnak, biztosítva ezzel a folyadék teljes cseréjét, és kizárva a levegő jelenlétét. A frissen összerakott fék összekopási folyamata általában nagyjából 500 kilométerre tehető. Ilyenkor előfordulhat melegedés, szag, illetve akár hangosabb üzem is, természetesen ez sem lehet zavaró mértékű - jobb is, mert nincs rosszabb egy raplis elefántnál a hátsó traktusban... Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu