Traktorrá vált a Ford

2016.03.30. 17:46

Üdv Doki!

Van egy Ford Escort 96-os autóm, amely 1.6i 16 szelepes, 66 kw. Szeretném megkérdezni, hogy milyen meghibásodási lehetősége lehet az autónak, ha rángat és traktor hangot hallat?

József

Kedves József!

A 16 szelepes Zetec motorok a maguk korában kvázi sportosak voltak, a nyolc szelepes kivitelekhez képest mindenképpen. Sajnos a hidrotőkés szelephézag-kiegyenlítés miatt hajlamosak voltak a zajongásra, főleg ha a karbantartásban akadtak hiányosságok: nem megfelelő kenőanyag használata, megfelelő olajszint hiánya, elmaradt olajcserék, stb.

Természetesen a magas futásteljesítmény miatti kopás is szerepelhet a kopácsoló szelepek hátterében. Ha a rendszerben sok a lerakódás, a hidrotőkék működéséhez szükséges olajnyomás nem jut el a hengerfej apró furatain keresztül a tőkékig, ami előcsalogatja a motorharkályok hangját.

A kenőrendszer tisztítása és egy olajcsere a javasolt első lépés, de sajnos több mint valószínű, hogy a húsz éves kiegyenlítő elemek cseréje is szükséges lesz a csendes üzem eléréséhez. A rángatás nem feltétlenül a hidrotőkék hibája miatt történik - habár a szelepvezérlés megváltozott karakterisztikája okozhat rendellenes motorjárást - a rendszer átvizsgálása javasolt a hiba feltérképezéséhez. Az üzemanyagrendszer karbantartása, de a belépő levegő útja is ellenőrzés tárgyát kell, hogy képezze a hibafelmérés során, a rendszer légtömegmérője hajlamos a pontatlan működésre, de a szívórendszer gumicsövei sem pályáznak a "dédunokáink is fogják látni" műsor főszerepére.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu