Elindulhatok laza ékszíjjal?

2016.07.09. 12:16

Üdv Doki!

Van egy Peugeot 307 SW autóm. Elszakadt az ékszíjam, de mellette eltört az alsó feszítője is. Az ékszíjat pótoltam, de feszítőt nem kaptam. Ha felteszem az ékszíjat, el tudok jutni vele 170 kilométer távolságra?

Pityu

Kedves Pityu!

Valószínűleg a régi hosszbordás szíj is azért lelte halálát útközben, mert megfelelő feszítés híján a tervezett terhelés sokszorosa érte. Egy teljesen feltöltött akkumulátorral - minden fogyasztó kikapcsolása mellett - akár a nevezett táv is megtehető megfelelő akkumulátor-töltés nélkül, de mivel a fedélzeten minden elektromos energiával működik, ez nem borítékolható.

A lazán lógó szíj gyakorlatilag nem sokat tehet a meghajtandó ékszíjtárcsák érdekében, leginkább elkopna, becsípődne, leesne a használat közben. Ha a feszítő rögzítőcsavarja ép, és az előfeszítés nagy csavarhúzó/pajszer/bármi alkalmas eszköz segítségével kivitelezhető, akkor a rendszer üzemszerű működése kicsikarható, de feszítés nélkül nem érdemes kísérletezni. Mivel manapság sok típust szerelnek úgynevezett "stretch" szíjjal, mely rugalmasságánál fogva nem igényel feszítőegységet, vészhelyzet esetén egy, a gyári szíjméretnél kisebb stretch szíj esetleg felszerelhető a hibás feszítő kihagyásával. A siker így sem száz százalékos, de minden esély megvan a táv megtételére.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu