Leáll a motor, majd felforr a hűtővíz

2016.08.14. 11:22

Üdv Doki!


Opel Insignia 2009, 2.0 CDTI 160LE. Az Alpokban voltunk kirándulni, és egy szerpentines emelkedős hegyi út után a parkolóban a motort leállítva arra lettem figyelmes, hogy elfolyt a hűtővíz egy része. A motorháztetőt felnyitva a tágulási tartály kupakjánál jött a víz. Menet közben végig 90 fokot mutatott a hőmérő.

A motor kihűlése után a tartályt feltöltve az eset nem ismétlődött meg, de megfigyeltem, hogy a motor erősebb igénybevétele után azonnal leállítva ugyanígy bugyog a tágulási tartálynál. Üzemmelegen akár nagyobb fordulaton pörgetve a motort semmi ilyesmi nem tapasztalható. A kifolyt hűtővíz tiszta, nem habos, nem olajos, tehát nem valószínű hogy hengerfejes. Normális követelmény az, hogy erősebb igénybevétel esetén a motor leállítása előtt járassuk alapjáraton még egy-két percig?

László

Kedves László!


A feltételezés teljesen korrekt, az autó felhasználói kézikönyve is említést kell tegyen arról, hogy a forszírozott felhasználás után (hegymenet, autópályás üzem, vontatás) néhány percet adjunk a motornak az alapjáraton való visszahűlésre, ami a turbófeltöltő(k) normál fordulatra való lelassulását is jelenti - ez hosszú távon a feltöltők élettartamát is növeli, a tulajdonos bankszámláját pedig kíméli.


A tervezők kis hűtőfolyadék-keringető szivattyúval próbáltak gondoskodni a leállított motor hőjének egyenletes elosztásáról, de a forráspont közelében lekapcsolt erőforrás esetében ez fabatkát sem ér. A versenyautókba (is) beszerelhető turbo-timerek is e célt szolgálják: a versenyző ott hagyhatja a járó motorú autót az etap teljesítése után, a kis elektronika pedig csak pár perc múlva állítja le a motort. A civil életben inkább hallgassa meg az épp elkezdődött számot a rádióban a kézifék behúzása után - gitárszólót amúgy sem halkítunk le ugyebár - majd amikor a zenész elengedte a húrokat, jöhet a motor leállítása.


Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu