Kitekert kormánynál lefullad

2016.08.22. 15:45

Üdv Doki!

Seat Cordoba 2001 1.6 Sportline: amennyiben teljesen balra koppanásig tekerem a kormányt és indulnék, recsegő hangot lehet hallani és szinte egyből lefullad az autó. Jobbra tekerés esetén "csak" nyikorgó hang hallható. Mi okozhatja ezt a problémát? Amennyiben nincsen teljesen kitekerve a kormány a kocsi szépen fut és nem hallható semmilyen furcsa hang se.

Dávid

Kedves Dávid!

A hagyományos, hidraulikus szervószivattyúk esetében - amilyen az ön autójában is megtalálható - nem szabad a kormányt a végállásokon hagyni huzamosabb ideig, mert a szivattyú károsodhat.

A nyikorgó hang valószínűleg a szíjhajtástól jön, ahogy a forgásában gátolt szivattyú tárcsáján a szíj meg-megcsúszik. Ha a fellépett motorterhelést az alapjárati rendszer nem tudja korrigálni - a fojtószelepen és a környékén lerakódott koksz és égéstermék miatt - a motor leállása előfordulhat.

A teljesen kitekert futómű esetében, induláskor hallható recsegő hang származhat a féltengelycsukló kopott állapotából, de akár az egyik gömbfej/szilent szárazon futásából, kopásából is. Az alapjárati rendszer karbantartása, beállítása, az első futómű és az erőátvitel ellenőrzése, valamint az ékszíjhajtás vizsgálata javasolt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu