Kelepel az Astra

2016.08.26. 14:26

Üdv Doki!

Az lenne a gondom, hogy a drága Astrám elkezdett kelepelni gólya módjára. A verda 99-es G Astra, 1.4 16v, motor kód: X14XE, 170 000 km. Szóval kerepel a drága, de nem mindig. Nem lehet mihez kötni a jelenséget, hol hidegen, hol melegen, van hogy 2 napig csend, aztán újra kezdi.

Amikor kerepel, a teljesítmény visszaesik rendesen, ha elmúlik visszajön az erő. Olajat nemrég cseréltem, ugyanolyat kapott mint mindig. Castrol Magnetic 10w40. Ezzel soha nem volt semmi gond. Most persze elkezdte fogyasztani ezt is szépen. Gondolom a két dolognak köze lehet egymáshoz.

Szóval mi lehet ez és mi ez az összevisszaság? ZoliGabi

Kedves ZoliGabi!

Biztosíthatlak, hogy a gólya gének, a kelepelés és az ősz közelsége nem torkollik aktív délre húzásba, az Opel továbbra is a négy évszakos üzemmódban marad - hacsak nem volt tervben az olasz csizma sarka felé venni az irányt.

Ha mégis így lenne, feltétlenül érdemes némi motorolajjal felkészülni az útra, sajnos a tizenhat szelepes Opel-erőmű előszeretettel nyammogja a kenőanyagot amint halántéka őszülni kezd.

A kattogás az olajszint csökkenését is jelezheti - a szelephézagot szabályozó hidrotőkék motorolajjal működnek: ha nincs olaj, a tőkék nem látják el feladatukat és a megnövekedett hézag erős csattogással mutatkozik. Ha a hang megfelelő olajszintnél is jelentkezik, a tőkék hibája is előfordulhat.

A sokszelepes technika sajnos erőteljes kopási mutatókat képes produkálni, itt az idő a döntéshozatalra. Ha az autó pótlása már tervben volt, akkor hadd menjen - a hengerfej felújítása és egy gyűrűzés eléggé érik a további hosszútávú használat esetén: ez pedig erősen háromszázezer forintos tétel. Az erőtlenség, hengerkihagyás jelentkezhet a szelepek miatt, de egy sima gyújtáshibából kifolyólag is. Ha az Opel ráadásul szürke színű, inkább valami harsányabb kolorra válts, a téli szürkeségben üdítőleg hat valami színpompás négykerekű.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu