Villogó hibalámpa mellett vánszorog a Passat

2016.10.19. 10:02

Tisztelt Autódoktor!

Kb. egy éve vettem egy Volkswagen Passat Kombit (2004. 2.0 TDI 100 kW). Most van egy olyan gondom, hogy az izzításjelző lámpa folyamatosan villog, az autó meg nem gyorsul 50 km/h óra után. Megy, csak nem gyorsul. Emellett a motorellenőrzési lámpa is világít. Most van benne kb. 228 ezer km. Az is lehet a gond, hogy a múltkor vontatva lett az autó, tudom nem szabad, de nem volt tréler.

István

Kedves István!

Ha az autó nem automata váltóval szerelt, nincs semmi baj a vontatással. Ha pedig esetleg összkerékhajtású lenne, akkor is csak a "két kerék áll, két kerék gurul" típusú vontatást kell mellőzni a hajtáslánc védelme érdekében. A vontatási tilalom leginkább az autópályákra vonatkozik, ott ne is nagyon próbálkozzon vele, mert a rendőrség hamar lekapcsolja a hatékony megfigyelő rendszereknek hála.

A villogó hibajelző az általánosnál súlyosabb hibát jelez, szerencsére nem kell tippelni ezzel kapcsolatban, egy célműszeres vizsgálat percek alatt megfejti a talányt, és a motorvezérlő egység által panaszolt áramkör, részegység hamar vizsgálhatóvá válik a gyors hibaelhárítás érdekében. A gyengeség hátterében elég sok minden szóba jöhet - ezért is jó az öndiagnosztika - a szívórendszeri problémáktól az üzemanyagrendszer gondjain és a motor mechanikus bajain át a nyesttámadásig számos technikai bibi jelentkezhet, mind-mind hibalámpát kapcsolva a műszerfalon. Irány egy felkészült szerviz, ahol a feltárás és a javítás is gyorsan megtörténhet.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu