Rozsdapötty: áttétes vagy ártalmatlan?

2016.12.13. 10:31

Kedves Autódoktor!

Autóvásárlás előtt állunk és az általunk kiszemelt Opel Zafirán (2006-évjárat) a küszöbön megjelenő rozsda kitüremkedést találtunk, a vízelvezető gumicsíknál. Mennyire súlyos hiba egy ilyen küszöb rozsdásodás? Megállítható-e? Kérdésem, érdemes-e megvásárolni az autót, ha már elkezdődött egy ilyen hiba, illetve mibe kerülhet egy ilyen javítás? (az autó 1,95 M-ba kerül)

Pál

Kedves Pál!

Feltétlenül nézze végig, illetve nézesse végig az autót egy hozzáértővel is megvásárlás előtt - ez a rozsdapöttyön kívül is javasolt dolog. Ha dízelmotor kattog a motorháztető alatt, akkor a futott kilométerek valódisága vörös kóddal rendelkező prioritással bír, a benzinesek sokszor túlfutják a háromszázezret javítás nélkül, a dízeleknél ez már azért rezgeti a lécet: és a jó magyar szokás szerint a három kilót csapják vissza száznyolcvanra - bárcsak visszahoznák a kézfej levágást ezért a tettért.

A karosszéria hajlamos az említett pöttyszerű korrózióra, de minden esetben biztosra kell menni a vásárlás előtt, hogy nem korábbi szakszerűtlen karosszériajavítás következményeivel van dolgunk - mert akkor két éven belül a hekkelt elemek ledobják álcájukat és barna mintával emlékeztetnek a múltra.

A gyári fényen keletkezett pötyi javítása nem nagy tétel, de a javítás előtt érdemes mini kamerával belekukkantani a küszöb belvilágába is, hogy tisztában lehessen a szerkezeti elem állapotával - ez a vizsgálat a megvásárlás előtt is javasolt a fenti intelmek kiegészítéseként. Ha teheti, vegyen benzinest! Imádom a dízel jó hatásfokát és nyomatékát, de a kockázat a lókupec-virtus miatt sokszor kezelhetetlenül magas.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu