Sorozatos lánccsere az Astrában

2017.02.25. 12:23

Tisztelt Autódoktor!

2005-ben, újonnan vásároltunk egy Opel Astra G 1.4 Twinport személygépkocsit. motorkód: Z14XEP. Igaz, hogy akkor már elég régi típusnak számított, de a motor, ami belekerült arra azt mondták, hogy nagyon korszerű és - mivel láncos - örök életű. Az autót nagyon szerettük, rendszeresen hordtuk szervizbe (15 000 kilométerenként olajcsere, gyertya, fékbetét, stb.). Viszonylag nagy csomagtartó, jó fogyasztás (átlag 6,7), évente úgy 15 000 km-t megyünk vele! Nekünk másokkal ellentétben nem ette az olajat az autó.

85 000 km-nél szólt az autószerelő, hogy csörög a lánc, ki kellene cserélni a vezérlést. Nem értettem, mert ugye vásárláskor az Opel szalonban azt ígérték, hogy mivel az autó láncos, a vezérlést csak nagyon-nagyon sokára kell kicserélni. Mivel hosszú autós nyaralást terveztünk, ezért 87 000 km-nél kicseréltettük a vezérlést! Gyári szett, olajcsere - 100 000 Ft. Minden rendben volt eddig.

Most 127 000 Km van autóban és olajcserénél szólt a szerelőm, hogy megint csörög a lánc – új vezérlést kíván az autó. Olajszint, olajnyomás rendben volt, igaz a minimumra csökkent az olajszint. Mi lehet a probléma? Gyakrabban kellett volna olajat cserélni? Valamilyen autós fórumon azt olvastam, hogy 2 féle gyári szett létezik. Az egyik hulladék semmire sem jó, a másik szinte örök élet. Ez igaz? Honnan lehet megtudni, hogy melyik a jó szett? Nem szeretnék 40 000 km-enként vezérlést cserélni!

Péter

Kedves Péter!

Sajnos az örök életű vezérműláncok csarnokában az Opel egysoros, "biciklilánca" nem kap helyet. Ha az autó rendszeresen megkapja a jó minőségű kenőanyagot, akkor a vezérlés megfuthatja akár a százezres ciklust is, a húsz-harmincezres olajcserés, ridegtartásban futó példányok esetében azonban sajnos nem ritka a hatvanezrenként megcsörrenő szerkezet. Az Opel változtatott a láncszetten, de itt nincs jó és rossz kivitel, azonban az elvileg gyári beszállítói minőséget kínáló alkatrészgyártók utángyártott palettáján valóban van szórás.

A gyári láncszett tartalmazza a láncot, a feszítőegységet, a vezető papucsokat, a tömítéseket és a fogaskerekeket, azonban a piac résztvevői között van olyan szett is, amely a fogaskerekek nélkül, darabokban kínálja a javítószettet. Mivel a lánc és a kerék együtt kopik, a kopott kerekek rendszerben hagyása élettartam-csökkenéssel jár. Ha a rendszerelemek közül bármelyik tönkremegy, sajnos komplett bontás szükséges a cseréhez, a vezérlés fedele egyben jön le. Előfordulhat, hogy csak a lánc nyúlik meg, vagy a feszítőegység sztájkol - elvégzendő munka szempontjából időben mindegy.

Ha minőségi alkotók kerültek a gépbe, és a kenőrendszer is rendben van és gyakori az olajcsere - a tizenötezer rendben van - mindent megtett a siker érdekében.

Az is fontos kritérium, hogy a lánccsörgés hosszú állás után, vagy melegen járó motornál hallható. Ha az előbbi, akkor az sem kizárt, hogy egy gyengébb minőségű olajszűrő, vagy egyéb kenőrendszer-hiba miatt a motor indításakor a szivattyúnak egy teljesen leürült rendszert kell újratöltenie - ilyenkor a nyomás nélküli feszítő dolga végezetlen marad. Ha meleg motornál is csörgés hallható, valószínűleg a láncszett már valóban csereérett. Ennél a motorcsaládnál a tervezők nem értek el karbantartás-mentességet, és számottevő szervizköltség-csökkenést sem. Tisztelet a kivételnek.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu