Alváz sztriptíz

2017.03.04. 11:00

Tiszteletem!

2014-es, 11. generációs Toyota Corollám van. Felemelték, lemosták az alvázat majd napok után alánéztem. Az egész autó le van burkolva műanyag panelekkel, amin gyárilag jó sok lyuk található. Ezekből kifolyó só nyomát vettem észre, mely nem hagyott nyugodni. Aláfeküdtem, leszedtem egy-két panelt és megdöbbenve láttam, hogy több marék kavics, só és homok volt benne vízzel jól megszívva. Ezt szépen kiöntöttem, kimostam.

A kérdésem a következő: Ön visszarakná ezeket a paneleket? Ezekben a burkolatokban a felverődő mindenféle apró kavicsok, só és sóder nagyon jó táptalaját képezhetik a rozsdának a jövőben. Ha megszívja magát esővízzel, soha nem fog onnan kiszáradni. Ha azonban nem rakom vissza, akkor meg kavicsok verődhetnek fel s akkor meg azért fog elkezdeni rozsdásodni.

Mit tegyek? Mátyás

Kedves Mátyás!

Kompromisszumos megoldást javasolok. Évente egyszer vegye le a burkolatokat tisztítás szempontjából. Így a szerelés élménye is meglesz, az autó sem szenved csorbát és átalakításnak sem kell alávetni a japán masinát.

A burkolatok védő és légellenállás - csökkentő szereppel is bírnak, elvi síkon nélkülük is vidáman muzsikál az autó, de a tervezést végző mérnökcsapat biztos a harakirit fontolgatná, ha megtudnák, hogy munkájuk felesleges volt. Védjük a japán mérnököket, hátha a következő Corolla is pompásra sikerül majd.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu