Füstöt okád a 220d

2017.04.29. 07:00

Üdvözlöm!

Mihály vagyok. Olyan probléma van az autóval (Lexus IS220d), hogy hidegebb időben (jellemzően 8 fok alatt) igen heves füstöléssel jár a részecskeszűrő tisztulása. Amikor viszont jó az idő, egy szem füst nem hagyja el a kipufogót (szóval szerintem nem a szűrővel van a gond ).

Ahogy olvastam, más D4-D D-CAT-s típusoknál is megfigyelhető ez a jelenség. Létezik erre valamiféle megoldás? Mert elég zavaró, hogy Ifákat megszégyenítő füstöt produkál az autó. Se visszajelzőlámpa, se teljesítménycsökkenés nem tapasztalható közben.

Mihály

Kedves Mihály!

Az ép részecskeszűrő regenerálása közben semmiképpen nem keletkezhet fekete füst, a szűrő kialakításából következik, hogy a nagy szemcsék nem juthatnak át a DPF zárt lamelláin - ahogy a ponty sem férne át a bálna sziláin keresztül. Feltétlenül ellenőriztesse az autót egy olyan műhelyben, ahol a műszerpark alkalmas a rendszer átfogó diagnosztikájára.

Jó lenne tudni a regenerációk között eltelt távolságot, a szűrő számolt és valódi telítettségét, valamint a mechanikai állapotokat. Ha az autó műszaki állapota megengedi, akkor egy kényszer-regenerációt is lehetne végezni - habár ez nem túl motorbarát megoldás, de rengeteg információt be lehet gyűjteni a funkció futása közben. A részecskeszűrő nagyon összetett rendszerben működik, ha valamelyik részegység blokkolt, nem megfelelően üzemel - vagy egy nem teljesen jól sikerült tuning van az autóban - a harmónikus működésnek lőttek, és a szisztéma kehesedni kezd: a szűrő regenerációjának rendszeres elmaradása pedig idővel annak elduguláshoz vezethet.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu