Elmarad a hűs fuvallat

2017.05.17. 16:14

Tisztelt Autódoktor!

A probléma akkor kezdődött amikor azt vettem észre, hogy autómban (Golf VI 1.4 TSI) a klíma egyszerűen nem hűt. Nyomáspróba során kiderült, hogy a klíma hűtője lyukas volt és a rendszerben lévő gáz itt szökött el. A hűtő cseréjét követően leellenőrizték a rendszert, hogy minden stimmel-e. Hibát nem találtak, de ennek ellenére a probléma továbbra is ugyan az. A kompresszor bekapcsolását követően továbbra sem hűt a klíma.

Tibor

Kedves Tibor!

A szóban forgó autóban szerencsére már nem a külső kuplungos-elektromágneses megoldást alkalmazta a gyár - ezzel a kompresszor mechanikai terhelése nagyot csökkenhetett: gondoljon az autópálya-tempónál (3000-es fordulat) bekapcsolt kompresszorra, amelyik gyakorlatilag néhány tizedmásodperc alatt kell állóról a motor fordulatszámára gyorsuljon. Olyan ez, mintha az alvó embert ébresztésével egyidőben az 52-es busz után zavarjuk, hogy érje el.

Az alkalmazott kivitel szabályozószelepe azonban előszeretettel megragad vagy tönkremegy: némely esetben egy beépített állapotú megműködtetés, kocogtatás segít a dolgon - főleg egy régóta nem üzemelt rendszerben. Ha azonban ez nem segít, akkor nagy valószínűséggel a kis alkatrész beadta a kulcsot, vagy kábelezése nem folytonos. A célműszer itt is alapvető segítséget nyújt: rajta keresztül látható a rendszer státusza. A hűtőközeg nyomása, a kompresszor kivezérlése, a ventilátorok működése, és a hőmérsékletek is.

Ha a feltöltött rendszer nyomásérzékelője hibás, vagy csak nem dugták vissza a csatlakozóját, a kompresszor bekapcsolása elmarad, hiszen a hűtőközeg és olajtöltet nélkül bekapcsoló kompresszor valós kenés nélkül maradna, ami elég hamar a szerkezeti károsodásához vezetne. A fentiek előtt természetesen érdemes a kályhától indulni: a szisztéma számos biztosítékkal rendelkezik, amelyek kicsattanása esetén a működés elmarad. Továbbá a vezérlőegység hibatárolója is beszédes segítséget nyújt a hibakeresés irányát illetőleg.

Kérem, vigye vissza az említett kollégákhoz az autót, hogy a rendszer további vizsgálatát elvégezhessék. Remélhetőleg gyorsan meglesz a hiányosság és ismét fázhat a Golfban a család.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu