Új a betét, mégis jelez a kopásjelző

2017.06.13. 15:20

Tisztelt autódokker!

Rover 75 fékbetét kopásjelző világít, betétek cserélve, egy vezetékes a visszajelző. (2001 td 2000 ccm) Ha ki van véve a helyéről, akkor is világít. Fék jó, ABS hatékony. Esetleg nyugtázni kell? A látható helyeken a vezeték egészséges. Vagy egy vezetékesnél is lehet szakadásjelző, és cserélni kell az érzékelőt, szemre még jónak látszik, a betétbe be pattintható kivitel.

László

Kedves László!

Emlékezetem szerint a részben BMW alapokon nyugvó 75-ös fékvisszajelzője nem igényel visszaállítást - a diagnosztikai műszereink menüjében sem találtam ilyen lépést, és az elmúlt évek 75-öseire visszagondolva sem volt szükség erre a fázisra. A használt - egyszer már működött - visszajelző azonban mindig hibát fog jelezni, tehát a fék javításakor a visszajelzők cseréje nem elhagyható.

Legtöbb fékgyártó a szettel együtt adja a kábeleket, de külön is megvásárolhatóak. Sajnos a korrózió az autó kábelkötegeit sem kíméli, a nevezett modell esetében elég gyakori az ép szigetelés alatt megfeketedett vezető, ami rengeteg kontakhibát okozhat. Gyakori a külső hőmérséklet hibás kijelzése, de a motortér egyik kötege sincs biztonságban. Ha az összes kábel új, de a visszajelző ragaszkodik a mutatkozáshoz, a villamos bogarászás nem maradhat el, a leragasztott visszajelző is megoldás, de korántsem túl angolos.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu